Τοπικά

Θετικός ο απολογισμός των πρώτων μαθημάτων για τα προσφυγόπουλα στον Βόλο

Το λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έφτασε χθες στις 15.10 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, όπου τα δεκαπέντε προσφυγόπουλα αποβιβάστηκαν κρατώντας στους ώμους τις σχολικές τσάντες με τα βιβλία και τα τετράδια.

Ακόμη μια σχολική ημέρα άρχισε για τα παιδιά από τη Συρία με την αναπληρώτρια δασκάλα κ. Ελένη Μπαρμπουδάκη να τους μεταδίδει τις πρώτες γνώσεις των ελληνικών, αλλά και των μαθηματικών.
Μετά από μια εβδομάδα έναρξης των μαθητών τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί και κάθε μέρα «ρουφούν» τις γνώσεις από τα βιβλία που διδάσκονται και έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας.
Παρακολουθούν με ενδιαφέρον το μάθημα, συμμετέχουν, επικοινωνούν με τη δασκάλα τους και στα ελληνικά, ενώ έχουν πάρει μαζί τους και τα εγχειρίδια για να διαβάζουν και να λύνουν ασκήσεις.
Το διδακτικό υλικό είναι πλούσιο, υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή, ενώ βοηθά στη διδασκαλία των παιδιών και ο διαδραστικός πίνακας που έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα διδασκαλίας.
Ο διευθυντής του Δημοτικού κ. Γιώργος Βαλής επισήμανε πως «πάμε πάρα πολύ καλά. Τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα και συμμετέχουν με χαρά. Γενικώς θέλουν να έρχονται στο σχολείο, όπου έχουν τη στήριξη των εκπαιδευτικών, των σχολικών συμβούλων, αλλά και των γονέων».

 

Συντονισμένη δράση

Η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος της επιτροπής για την παιδαγωγική στήριξη και καθοδήγηση των προσφυγόπουλων κ. Μαρία Παντέρα σημείωσε πως «κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών και της συνεργασίας όλων των αρμόδιων εκπαιδευτικών φορέων έχουν επιτευχθεί η ομαλή ένταξη και η κοινωνικοποίηση των προσφυγόπουλων, τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα. Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι και ελπίζουμε έτσι να συνεχίσουμε. Άλλωστε ως χώρα έχουμε παράδοση στην αποδοχή και τη φιλοξενία όλων των παιδιών. Έχουμε μάθει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά οικογενειών που έχουν όρεξη να ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να λειτουργήσουν ως αναπαραγωγοί τόσο της ελληνικής εκπαίδευσης, αλλά και της εκπαίδευσης της χώρας που προέρχονται. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο πολυπολιτισμικότητας».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια δασκάλα κ. Ελένη Μπαρμπουδάκη που ήδη έχει διδάξει τρία χρόνια σε Τάξη Υποδοχής και διαθέτει εμπειρία, ανέφερε πως «ήταν ευθύνη για μένα να διδάξω στα προσφυγόπουλα, ενώ αποτελεί και μια διδακτική πρόκληση».
Σχολιάζοντας πώς κύλησε η πρώτη εβδομάδα διδασκαλίας μάς απάντησε πως «είναι κανονικά παιδιά που έχουν δεχτεί ψυχολογική υποστήριξη όλο το προηγούμενο διάστημα από τους αρμόδιους φορείς. Μιλούν αρκετές ελληνικές λέξεις, αλλά και αγγλικά, ενώ κάποια μιλούν και τούρκικα. Βέβαια μεταξύ τους μιλούν τη δική τους μητρική γλώσσα, ωστόσο στη μεταξύ μας επικοινωνία χρησιμοποιούμε τα ελληνικά, αλλά και τις κινήσεις σώματος και συμβολισμούς».
Τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά και μαθηματικά, ενώ ως διδακτικό υλικό χρησιμοποιούνται τέσσερα τεύχη από τα βιβλία που είχαν γραφεί για τους μουσουλμανόπαιδες, όπως «Πατημασιές», «Πρώτα Βήματα», το Μικρό Λεξικό, αλλά και το «Γεια σας». Επίσης μέσω του διαδραστικού πίνακα και του ηλεκτρονικού υπολογιστή αξιοποιείται και το «φωτόδενδρο» από το υπουργείο Παιδείας με ψηφιακό πλούσιο υλικό. Εκεί εντάσσονται και τα βιβλία από εκδόσεις των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης για τη διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα.
Όπως ανέφερε η δασκάλα, οι μαθητές διαβάζουν τις ασκήσεις που τους βάζει για την επόμενη ημέρα και προσπαθούν να είναι επιμελείς.

 

Εργασίες στην τουαλέτα

Αύριο Παρασκευή θα αρχίσουν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας εργασίες στην τουαλέτα των διδασκόντων που βρίσκεται εντός του διδακτηρίου και η οποία το μεσημέρι χρησιμοποιείται και από τα προσφυγόπουλα, ώστε να μη βγαίνουν στον αύλειο χώρο, καθώς οι τουαλέτες των μαθητών βρίσκονται εκτός διδακτηρίου.
«Η ανακατασκευή της τουαλέτας που είναι παλιά με πολλά προβλήματα, ήταν αίτημα των αρμόδιων φορέων εδώ και καιρό και ο Δήμος, ειδικά η αντιδήμαρχος κ. Μποντού, ενεργοποιήθηκε για να την ανακατασκευή της» επισήμανε ο κ. Βαλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το