Πολιτισμός

Θετικός ο απολογισμός για τον Κένταυρο στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Μέσα σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, που χρωματίστηκε από την επανάκαμψη του κορωνοϊού, διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», 1-9 Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Οι διοργανωτές τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ακολουθώντας τις γενικές κατευθύνσεις της Πολιτείας, προσκάλεσαν τους παραμυθόφιλους, παλιούς και νέους, σε ένα αντάμωμα υπό όρους και προϋποθέσεις, αφού οι εκδηλώσεις κινήθηκαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, με κύριο άξονα το σύνθημα «Κρατάμε αποστάσεις – μένουμε ασφαλείς με τις ιστορίες» και με περιορισμένη εκ των αντικειμενικών συνθηκών ανάπτυξη του προγράμματος. Εννιά ημέρες ροής με οκτώ βραδιές αφήγησης-μίας ανά ημέρα, μια προβολή ταινίας και μια παράλληλη έκθεση καλλιτεχνών δημιουργών, αποτέλεσαν τον κορμό της δέκατης πηλιορείτικης διοργάνωσης, που είναι πια η δεύτερη παλαιότερη εν ενεργεία στην Ελλάδα φεστιβαλική παρουσία στο είδος, με διεθνείς συμμετοχές και υπερατλαντικές συνεργασίες. Παραμυθάδες και αφηγήτριες από τον Βόλο, την Αθήνα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαλαμίνα, την Καλαμάτα συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στις δύο ειδικά επιλεγμένες-για την έκταση της επιφάνειάς τους- αυλές του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και του παλιού δημοτικού σχολείου. Δύο λέσχες αφήγησης (Αθήνας-Βόλου), τρεις ομάδες αφήγησης (Παραμυθιών ΚερΑΣΜΑΤΑ, Παραμυθία, Παραμυθανθός) και 23 συνολικά αφηγητές (Κ. Τσαλαπατάνη, Ν. Σωτηρόπουλος, Γ. Στρίγκος, Σ. Τσιλιμίγκρα, Α. Φλωράκη, Δ. Β. Προύσαλης, Ε. Χατζάκη, Σ. Τσίρος, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά, Ν. Βαραλής, Μ. Αισώπου, Κ. Σταμούλης, Α. Θάνου, Λ. Χριστοδουλίδης, Ε. Κούβαρη, Σ. Οικονόμου, Κ. Κόκκορη, Α. Κουκουζέλη, Π. Τσικούρα, Κ. Τζανή, Λ. Προύσαλη) με τη συνοδεία τριών μουσικών (Π. Τσιρώνης, Φ. Πλακιάς, Δ. Μάλλης) και μιας υψιφώνου (Σ. Καγιά) δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό αφηγηματικό τοπίο. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι αφηγήσεις με τις ιστορίες για τις νεράιδες, η μυθολογία των ζωδίων, οι επίκαιροι θρύλοι για την Άλωση της Πόλης με επίκεντρο την Αγία Σοφία, τα παραμύθια ενάντια στον Covid-19, ο μικρός αφηγηματικός μαραθώνιος των δύο πολλά υποσχόμενων λεσχών αφήγησης της Αθήνας και του Βόλου, οι ιστορίες της Ανατολής και αφηγήσεις με πρωταγωνιστές σιδεράδες και γρύλους.

Η εξαιρετική καλλιτεχνική έκθεση ικανοποίησε τους ενδιαφερόμενους του είδους, με πρωταγωνίστριες την Ι. Αθανασοπούλου (εικονογράφηση), Μ. Μαΐλη (κατασκευές από ξύλο), Κ. Τζανή και Χ. Πρίφτη (πλεκτές δημιουργίες με βελονάκι), Ι. Φιλελέ-Παπαδοπούλου (κόσμημα από υγρό γυαλί σε μέταλλο), Κ. Αλεξίου (τοπικές γεύσεις λικέρ-γλυκά του κουταλιού-μαρμελάδες), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι εμπνεύσεις των μαθητών του Τμήματος Κεραμικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών του Δήμου Βόλου, με θέμα την Αφρική και υπό τη διδασκαλία του Χ. Γιαννακόπουλου. Η συμμετοχή του κοινού υπήρξε υποδειγματική, αφού ακολουθήθηκαν κατά γράμμα όλες οι συμβουλευτικές προτροπές των διοργανωτών, που αφορούσαν στην τήρηση των αποστάσεων (συγκεκριμένη ανάπτυξη καθισμάτων κλειστού αριθμού), τη χρήση απολυμαντικού υγρού και μάσκας σε όλες τις εκδηλώσεις. Το κλείσιμο του φεστιβάλ συνοδεύτηκε από ένα κέρασμα τοπικών εδεσμάτων, προσφορά των γυναικών του Αγίου Γεωργίου, υπό τον τίτλο «Επινοώντας το πιάτο του Κένταυρου 2». Και η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, συνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, με τη συνεργασία της 8ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Δια Βίου μάθησης και του ευρωπαϊκού προγράμματος SLYMS, της Μαγνήτων Κιβωτού, και τη συμμετοχή του ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Βόλου, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και η AAF. Ήδη, σχεδιάζεται το 11ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου με όλες τις πιθανές εναλλακτικές δρομολογήσεις, ύστερα από την εμπειρία της τρέχουσας χρονιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το