Πολιτισμός

Θετική η αποτίμηση του Συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων στον Βόλο

Μετά από ένα πολύ δημιουργικό τετραήμερο (19-22.9.2019) ολοκληρώθηκε στην πόλη μας με μεγάλη επιτυχία το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, η διοργάνωση του οποίου είχε αναλάβει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Η γενική αποτίμηση είναι πολύ θετική, καθώς κατατέθηκαν εξαιρετικές ανακοινώσεις, έγιναν πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια – παράλληλες εκδηλώσεις με ιδιαίτερες ενδυματολογικές πινελιές, σημείωσαν επιτυχία τόσο η τελετή έναρξης, όσο και η τελετή λήξης με την παράσταση, ενώ οι εκδρομικές αποδράσεις, την τελευταία ημέρα, ανέδειξαν την περιοχή μας.
Το συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού συμμετείχαν 380 σύνεδροι-πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπου λειτουργεί Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και από Λύκεια της Ευρώπης, της Βοστώνης και της Αυστραλίας.
Στο συνέδριο με θέμα «Παραδοσιακές φορεσιές και σύγχρονη μόδα» μετείχαν με ανακοινώσεις τους διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί – ερευνητές, δημοσιογράφοι για θέματα μόδας, επιχειρηματίες, σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας, όπως οι: Μιχάλης Γ. Μερακλής, λαογράφος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος, ζωγράφος, ενδυματολόγος, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δρ. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός Τέχνης, επίτιμη επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη, Ίρις Κρητικού, ιστορικός Τέχνης, Mαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αγγελική Ρουμελιώτη, ερευνήτρια Ενδύματος, υπεύθυνη Συλλογών του Π.Λ.Ι., Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δ. Ρήγας-Κυριάκος Τριπολιτσιώτης, ενδυματολόγος-σχεδιαστής μόδας, Σοφία Παντουβάκη, καθηγήτρια Ενδυματολογίας Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, Μαίρη Σαμπάνη, φυσικός, πρόεδρος Συλλόγου Αυλωνιτών «Το Σάλεσι»-Μουσείο Ζυγομαλά, Έλις Κις, δημοσιογράφος, Fashion Features Director, Vogue Greece, Mαρία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σάντυ Τσαντάκη, δημοσιογράφος για θέματα μόδας, Μαρία Βυτινίδου, χημικός, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πλάτων Αλέξης Χατζημιχάλης, εικαστικός, πρόεδρος Ιδρύματος «Αγγελική Χατζημιχάλη», Ευγενία Καρέλια, δικηγόρος, ειδική γραμματέας ΛτΕ Καλαμάτας.

Μέσα από τις ανακοινώσεις τους έγινε προσέγγιση ενός αιτήματος – για πρώτη φορά σε επίπεδο επιστημονικό – που είναι οι προοπτικές της ανατροφοδότησης του ενδύματος από την εξαιρετικά πλούσια και ευρηματική ελληνική ενδυμασία, με το δεδομένο ότι το παραδοσιακό ένδυμα, παρά την αναπόφευκτη υποχώρησή του απέναντι στη μόδα, εξακολουθεί να εμπνέει δυναμικά τον μοντέρνο και μεταμοντέρνο ενδυματολογικό πολιτισμό διεθνώς. Έτσι, άνοιξε ένας διάλογος, γύρω από την αξιοποίηση της παραδοσιακής φορεσιάς, αγγίζοντας πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες καινοτόμες πρακτικές και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Η εναρκτήρια εκδήλωση (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου-Ξενία), την οποία παρουσίασε η Ε. Κατούνια, εκτός από το καλωσόρισμα της προέδρου του Λ.Ε.Β. Μ. Σπανού και την έναρξη των εργασιών από την πρόεδρο του Κεντρικού Ελένη Τσαλδάρη, περιλάμβανε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες…» και προβολή ταινίας (διάρκειας 20’) με την 100ετή διαδρομή του Λ.Ε.Β. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς οι: Πανοσιολ. π. Απόστολος Θάνος- εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δημητριάδος, Δωροθέα Κολυνδρίνη -αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Βόλου, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής – εκπρόσωπος των πρυτανικών αρχών.

Επίσης διαβάστηκαν τα μηνύματα των τοπικών βουλευτών και οι χαιρετισμοί της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου, της Θεοδοσίας Τζιβέλη, σχεδιάστριας μόδας, ιδιοκτήτρια εταιρείας «Thes Tziveli», επίτιμου μέλους του Λ.Ε.Β., και της Μαρέβας Γκραμπόβσκι εκ μέρους του Zeus+Δione. Παραβρέθηκαν επίσης η πρ. υφυπουργός-βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρ. υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι αρχών, πολιτιστικών, πνευματικών φορέων και μουσείων της περιοχής, η προϊσταμένη Τεκμηρίωσης Νεοτέρων Κινητών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Κατερίνα Μπίχτα, καθώς προσωπικότητες του χώρου της μόδας, όπως ο Τάκης Καραμπόζας, του γνωστού οίκου μόδας Nikos-Takis Haute Couture.
Στην τελετή λήξης, εκτός από την ανακοίνωση του Λυκείου Ελληνίδων της Καλαμάτας, που ανέλαβε – διά της προέδρου του Βικτωρίας Καρέλια – τη διενέργεια του 20ού Πανελληνίου Συνεδρίου του ΛτΕ το 2021, παρουσιάστηκε η εντυπωσιακή παράσταση «Της γαλανής το φόρεμα, ευτράπελες ιστορίες του Πηλίου», από τις χορευτικές ομάδες του Λ.Ε.Β. Η παράσταση ήταν αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση του Ν. Μαγνησίας όσον αφορά στα τραγούδια, τους χορούς και τον ενδυματολογικό πολιτισμό της. Επιμέλεια – διδασκαλία χορών της παράστασης του Λ.Ε.Β.: Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας. Για το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού: Φώτης Σκαμαγκούλης. Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί: Bιολί – Xρήστος Δασκαλόπουλος, λαούτο – Κώστας Μούτος, κλαρίνο – Νίκος Κερασιώτης, τουμπερλέκι – Αναστασία Λύτρα, νταούλι – Λαυρέντης και Νίκος Νίτης, τραγούδι Ρία Ελληνίδου. Η παράσταση παρουσίασε τρία θεατρικοποιημένα κείμενα του αείμνηστου λαογράφου Γιώργου Θωμά από το βιβλίο του «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992) σε σκηνοθεσία Απόστολου Τσιρώνη, τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά η Μάρθα Παπαθανασίου, ο Θωμάς Καραλόπουλος και η θεατρική ομάδα του ΛΕΒ, απαρτιζόμενη από τους: Κώστα Βαρδάκη, Πανταζή Γιαννιό, Αρετή και Μαρία Κατσαγεωργίου, Νατάσα Μαντούδη, Σόνια Μιχαήλ, Απόστολο Τζουβάρα, Βασιλική Τράκη και Φωτεινή Χριστάκη. Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης οι: Ομάδα Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω»-υπεύθυνος Νίκος Μούτσελος και η Χορευτική Ομάδα Σ.Σ.Ο.Π.Π.Α. Σκύρου-υπεύθυνος Γιώργος Γεωργούδης. Γενική επιμέλεια εκδήλωσης: Εφορεία Χορού Λ.Ε.Β. – έφορος Άννα Κουτσελίνη. Συνέφοροι: B. Tράκη, Ν. Σερπιώτου, Ό. Παπαζήση, Ρ. Καπράλου. Για την Εφορεία Ιματιοθήκης – έφορος Άσπα Καπουρνιώτη. Συνέφοροι: Μάρω Τσιμπούκη, Ελένη Τόπα. Για την Ανδρική Ιματιοθήκη – έφορος Κατερίνα Δουλκέρογλου και των Αστικών Ρούχων – έφορος B. Tράκη.

Η όλη οργάνωση περιλάμβανε γνωριμία των συνέδρων με τις δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν τόσο στη λαογραφική συλλογή του Λ.Ε.Β., όσο και στα εργαστήρια από τις Α. Τσιλιβίδου, Δ. Πουρνάρα, Ά. Κουτσελίνη, Κ. Δουλκέρογλου και άλλα μέλη του συμβουλίου. Διανθίστηκε ακόμη από έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. με επιμέλεια της Εφορείας Οικοτεχνίας, καθώς και με καλλιτεχνικά γεγονότα -εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο ανοικτό εργαστήριο παρουσίασε την Παραδοσιακή Φορεσιά του Τρικερίου από την έφορο Ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη. Το δεύτερο ανοικτό εργαστήριο, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, με την επιμέλεια της εφόρου Δημοσίων Σχέσεων Τέσης Άνθη έγινε από τον γνωστό σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με θέμα «H αναφορά στην παράδοση μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;». Αρκετοί, επίσης, σύνεδροι επισκέφθηκαν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεθερμηνείες», με δημιουργίες 14 καλλιτεχνών, ενταγμένη στη θεματική του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Bόλου και παραμένει ανοικτή έως σήμερα (29 Σεπτεμβρίου). Επιμέλεια έκθεσης: Mάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης.

Η επίπονη προετοιμασία και η σκληρή δουλειά όλων ανεξαίρετα των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Β. που αποτέλεσαν και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, συνεπικουρούμενοι από εθελοντές και συνεργάτες του Λ.Ε.Β. έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες εκτίμησαν τις προσπάθειες και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού περιηγήθηκαν από τις Κ. Παπαδήμα, Ντ. Βλειώρα, Τ. Άνθη, Ν. Σερπιώτου στην γύρω περιοχή, γνωρίζοντας συγκριτικά γνωρίσματα της περιοχής μας και τις πλούσιες πτυχές της στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το