Τοπικά

Θετικά βλέπουν οι έμποροι του Βόλου το click in shop – Με το click away καλύφθηκε μόλις του 15% του περσινού τζίρου

Με πιο θετική ματιά αντιμετωπίζουν οι έμποροι του Βόλου το νέο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση για τις αγορές στο λιανεμπόριο, καθώς ο πελάτης θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα και να δοκιμάζει είδη. Με το click away οι έμποροι μιλούν για μια μεγάλη ζημιά, καθώς σε σχέση με τον περσινό τζίρο καλύφθηκε μόλις το 15% κατά μέσο όρο.
Για το θέμα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Oμοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας κ. Κώστας Τσέλιος που ανέφερε πως «το υπάρχον σύστημα, το click away, δεν απέδωσε καθόλου, και γενικά ήταν μια καταστροφή για το λιανεμπόριο.

Εκτιμάται πως στην αγορά καλύφθηκε μόλις το 15% του περσινού τζίρου ως μέσος όρος. Ασφαλώς και υπήρξαν και κάποια καταστήματα με συγκεκριμένα είδη που ίσως να τα πήγαν καλύτερα, αλλά και εκεί οι απώλειες ήταν πάνω από πάνω από 50%. Για το μεγαλύτερο κομμάτι, όμως της εμπορικής αγοράς τα πράγματα ήταν δραματικά».
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη γυναικεία και ανδρική ένδυση και υπόδηση, όπου οι αγορές ήταν ελάχιστες, καθώς οι πελάτες δεν μπορούσαν να μπουν στο κατάστημα και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους.

«Τελικά από την όλη ιστορία έμεινε, το εξής: Οι έμποροι να είναι μέσα στα καταστήματά τους τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι καταναλωτές να κυκλοφορούν έξω, κάνοντας τη βόλτα τους, χωρίς να μπορούν να εισέλθουν στα εμπορικά. Μάλιστα ο καιρός των τελευταίων ημερών είναι ιδανικός για βόλτες και αγορές, αλλά με το υπάρχουν σύστημα δεν βοηθήθηκαν οι έμποροι» επισήμανε ο κ. Τσέλιος.

Με το νέο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείνουν ένα τηλεφωνικό ραντεβού με τον έμπορο και να μεταβαίνουν στο κατάστημα. «Αυτό το σύστημα, αν τελικά εφαρμοστεί, θα είναι καλύτερο, αφού θα μπορέσει ο καταναλωτής να εισέλθει στο κατάστημα και έτσι θα βοηθηθούν όλοι οι κλάδοι. Για παράδειγμα ο πελάτης θα μπορεί να δοκιμάσει το φόρεμα, το παντελόνι, το παπούτσι. Βέβαια θα πρέπει να δούμε την τελική μορφή του νέου συστήματος με την ονομασία click in shop».

Σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2014, η πόλη ξημέρωσε μέσα στο χιόνι και τα πάντα είχαν παραλύσει. Ελάχιστα εμπορικά άνοιξαν εκείνη τη μέρα, σε μια από τις καλύτερες εμπορικά μέρες του χρόνου, και η τοπική οικονομία δέχθηκε πλήγμα. «Θυμάμαι εκείνη τη μέρα, καθώς τελούσα στην προεδρία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Χάθηκε μια σπουδαία εμπορική μέρα και ποτέ δεν μπόρεσε να καλυφθεί» ανέφερε ο κ. Τσέλιος και πρόσθεσε: «Και ήταν μόνο μια μέρα. Επομένως μπορούμε να φανταστούμε τις τεράστιες απώλειες που έχουν οι έμποροι εδώ και δέκα μήνες και οι οποίες δεν θα καλυφθούν».

Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Ιανουαρίου
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης περί λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, ενημερώνει ότι βάσει ΦΕΚ 5726/Β/24-12-2020 ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων την 3η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Κυριακή.
Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7.00 έως 21.00, έχουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων, πάντα εναρμονισμένα με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το