Τοπικά

Θετικά αποτιμούν οι παραγωγικοί φορείς της Μαγνησίας ην αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρούν ότι κινείται η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, οι εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών φορέων εκτιμώντας ότι η τόνωση του εισοδήματος θα επιφέρει και αύξηση στην κατανάλωση.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 663 μικτά (589 καθαρά) στα 713 ευρώ μικτά (613 καθαρά), δηλαδή κατά 50 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως «η επιχειρηματική κοινότητα συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα οδηγήσει στην τόνωση του εισοδήματος και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Επομένως αυτή η αύξηση θα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όμως, οι επιχειρήσεις, καθότι θα επωμιστούν αυτό το βάρος της αύξησης των μισθών, αναμένουν και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, όπως είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, η μείωση του ΦΠΑ σε μια πλειάδα διατροφικών προϊόντων που θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Κώστας Τσουράπας συμπληρώνοντας πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να ζοριστούν λόγω της γενικότερης κατάστασης, αλλά θα μπορέσουν να δώσουν τα 50 ευρώ επιπλέον που αντιστοιχούν σε αυτή την αύξηση. Οι επιχειρήσεις ελπίζουν ότι με την ενίσχυση του εισοδήματος θα μπορέσει να αυξηθεί και ο κύκλος των εργασιών τους. Από την άλλη και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο κομμάτι της μείωσης του κόστους για την ενέργεια».
Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Γιάννης Φόβος δήλωσε πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα τονωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και θα ωφεληθεί η οικονομία. Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αυξήσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Παράλληλα, όμως, και η κυβέρνηση θα πρέπει σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς να προβεί στην υλοποίηση ενός σχεδίου δεκαετούς οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, το οποίο θα τηρηθεί από όλα τα κόμματα».
Θετικά βλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος λέγοντας πως οι εμπορικοί σύλλογοι αυτό ζητούσαν, να αυξηθεί ο μισθός, για να τονωθεί και η κατανάλωση και όλοι να ωφεληθούν. Άλλωστε, όταν καταργήθηκαν τα δώρα στον δημόσιο τομέα, φάνηκε και η μείωση της κατανάλωσης. Βέβαια θα πρέπει να μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος, όπως είναι οι εργοδοτικές εισφορές, κάτι το οποίο είναι πολύ υψηλό.

Δύσκολη εξίσωση
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Κολιοπούλου ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι λόγω της ακρίβειας, των φουσκωμένων λογαριασμών και του πληθωρισμού, έχουν δεχτεί πλήγμα στα εισοδήματά τους και μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης θα τους βοηθήσει. Από την άλλη οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση για να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τους υπόλοιπους μισθούς, τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες υποχρεώσεις με την ενέργεια, τις πρώτες ύλες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το