Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: «Σηκωτούς» έβγαλε η Αστυνομία τους φοιτητές από το ΑΠΘ – 30 προσαγωγές

Επεισόδια με χημικά και προσαγωγές σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών. Η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε μετά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ με τον εισαγγελέα, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάληψη και για την παρεμπόδιση των διοικητικών υπαλλήλων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Ακολούθησαν συμπλοκές με την Αστυνομία, χημικά και προσαγωγές 30 ατόμων. Ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάμεσα στους προσαχθέντες φοιτητές κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τα τεκταινόμενα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης που ήταν παρών στα όσα διαδραματίστηκαν, τόνισε πως «βουλευτές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ΜΑΤ όταν ρώτησαν για ποιο λόγο, με ποιο αίτιο κάνουν αυτή την επέμβαση, αυτές τις προσαγωγές». «Με τελείως απροκάλυπτο και αυταρχικό τρόπο έγινε σαφές το πού στόχευε το κυβερνητικό σχέδιο για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Το εργατικό κίνημα θα δώσει απάντηση τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. «Τα ΜΑΤ δεν έχουν ρόλο εδώ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που πρύτανης αφήνει την Αστυνομία να μπει στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε πριν την ένταση ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ
Θέση για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΑΠΘ πήρε και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε ο πρύτανης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το