Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Μετά τα επεισόδια φοιτητών-ΜΑΤ για την βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο, αλληλέγγυοι έκαναν πορεία με συνθήματα κατά της αστυνομίας

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν μέλη φοιτητικών συλλόγων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τα άτομα διαμαρτύρονται για την παρουσία της αστυνομίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Τρίτης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στον πανεπιστημιακό χώρο προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης που γίνονται στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», καθώς συνεργεία ξεκίνησαν σήμερα την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Τμήμα Βιολογίας.

Από το πρωί η κατάσταση είναι έκρυθμη εντός του campus, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας και να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια με άγριο ξύλο, χημικά και χρήση κρότου λάμψης.

Επιπλέον, άτομα με κράνη και κουκούλες στο κεφάλι, κινήθηκαν μαζικά στις 3 το μεσημέρι στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ και κατάφεραν να παραβιάσουν τα προστατευτικά ρολά του κτιρίου χρησιμοποιώντας λοστούς και άλλα εργαλεία.

Στη συνέχεια, αφού έσπασαν τα τζάμια της πόρτας, κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του και να προκαλέσουν φθορές σε διάφορους χώρους, πριν φτάσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για τις καταστροφές στο Τμήμα Βιολογίας.

Θυμίζουμε ότι στις 3 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η σύγκλητος του ΑΠΘ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν έξω από το κτήριο με μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα άτομα που μπήκαν στο εσωτερικό του κτηρίου δεν κατάφεραν να φτάσουν έως την πρυτανεία ωστόσο έχουν προκαλέσει ζημιές σε διάφορους χώρους.

Προηγήθηκαν επεισόδια έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κουκουλοφόροι, αρκετοί σε αριθμό, πέταξαν πέτρες, μάρμαρα, πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα προς το σημείο που γίνονται εργασίες για τη Βιβλιοθήκη, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και πέταξαν κρότου λάμψης.

Ο δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ατόμου. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας εντός του ΑΠΘ, από μέλη φοιτητικών συλλόγων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συνεργεία, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων άρχισαν από νωρίς το πρωί εργασίες για την απομάκρυνση των μπαζών, μετά τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

«Οι εργασίες θα συνεχιστούν» λέει ο πρύτανης στο protothema.gr

«Από σήμερα αρχίζουμε και πάλι τα έργα κατασκευής της Βιβλιοθήκης, ακόμα και με την παρουσία της Αστυνομίας, αν χρειαστεί» λέει στο “protothema.gr” o πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Και τονίζει ότι «θα ξαναρχίσουμε το έργο σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε τέτοιου είδους νοοτροπίες να μας σταματήσουν. Από σήμερα κιόλας θα το ξανακάνουμε».

Ο πρύτανης υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες στην πρώην κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” θα συνεχισθούν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων όσο χρειαστεί, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ισόγειο χώρο κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας, στον οποίο κατασκευάζεται η Βιβλιοθήκη. Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουν αποτίμηση των ζημιών, ωστόσο θεωρείται δεδομένη η απόφαση για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το