Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες

Πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατάφερε να αποσπάσει συνολικά το ποσό των 638.693 ευρώ, προχώρησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έντεκα εμπλεκομένων στο κύκλωμα και πρόκειται για άντρες ελληνικής καταγωγής, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς και ηλικίας από 21 έως 44 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν 19 απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων.

Δρούσαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Αρκαδίας, της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και των Γρεβενών.

Προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και προέβαιναν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων. Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού, τους απέστελλαν με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου έναν υπερσύνδεσμο, τον οποίο θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος αυτός, τους οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών που διατηρούσαν τους λογαριασμούς και αφού καταχωρούσαν τους προσωπικούς κωδικούς, προκειμένου να προχωρήσει ηλεκτρονικά η τραπεζική συναλλαγή, οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παθόντων.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η συνεχής μεταφορά και διακίνηση των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις Αρχές.

Έξι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το