Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Εντός 48ωρών η απόφαση του δικαστηρίου για τις απολύσεις στη Μαλαματίνα – Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων

Το αργότερο μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου για το αν κριθούν παράνομες ή όχι δύο απολύσεις εργαζομένων της ιστορικής οινοποιίας «Μαλαματίνα». Πρόκειται για τον πρόεδρο του Σωματείου και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννη Φραγγιδη, και του προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών, Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών, Βορείου Ελλάδος και μέλους του Γενικού Συμβουλίου ΕΚΘ, Άρη Μερκενιδη. Η εκδίκαση του αιτήματος προσωρινής διαταγής για να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους οι δύο εργαζόμενοι έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εργαζόμενοι: Η εργοδοσία θέλει να καταργήσει το Σωματείο μας και να φτιάξει καινούργιο
Ο δικαστικός αγώνας των εργαζομένων στην «Μαλαματίνα» θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς ακολουθούν αρχικά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγών που έχουν καταθέσει πέντε ακόμη απολυμένοι και στη συνέχεια άλλοι δέκα. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι της ιστορικής ετικέτας πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης για τους δύο πρώην εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους ίδιους, στόχος της εργοδοσίας μέσω των απολύσεων είναι η κατάργηση του Σωματείου τους.

«Αποδείξαμε στο δικαστήριο ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την εργοδοσία να αποδεκατιστεί το Σωματείο εργαζομένων αρχής γενομένης με τις απολύσεις των πέντε εργαζομένων μελών του Σωματείου μας και στη συνέχεια ακόμη δέκα αλλά και των δύο προέδρων. Γίνεται μια προσπάθεια από την εταιρία να δημιουργηθεί ένα καινούργιο Σωματείο με τη συμμετοχή μελών της διοίκησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννης Φραγγιδης.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις απολύσεις
Τις προηγούμενες μέρες απεργοί εργαζόμενοι υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας «παράνομες απολύσεις εργαζομένων και μεταξύ αυτών δύο συνδικαλιστών, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τους μηνυτές να κάνουν λόγο για «συνεχόμενη αυθαιρεσία εκ μέρους της νέας διοίκησης της επιχείρησης» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης η οποία επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης (της οινοποιίας)».

Ενεργώντας κατά το νόμο, ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Μαλαματίνα: Υλοποιούμε το επενδυτικό πλάνο μας – Δεν διαπραγματευόμαστε με κόμματα ή συνδικαλιστές
Στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου της επιχείρησης αναφέρεται η «Οινοποιία Μαλαματίνα», με αφορμή ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από πολιτικά κόμματα, έπειτα από τις απολύσεις δύο εργαζομένων-συνδικαλιστών, που προκάλεσαν και εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η εταιρία τονίζει ότι:

«Η λήξη της συνεργασίας με τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στο τμήμα Διάθεσης το οποίο καταργήθηκε έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Ο ισχυρισμός ότι είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένων από την επιχείρηση, επειδή κατέχουν συνδικαλιστική ιδιότητα, είναι νομικά αβάσιμος, αφού στην περίπτωσή μας οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές απασχολούνταν σε τμήμα που καταργήθηκε.

Εδώ και μήνες, η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων το τεκμηριωμένο, με οικονομικά στοιχεία, πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσής της, που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του τμήματος Οδηγών & Διάθεσης και τη δημιουργία νέων τμημάτων. Πάνω στο πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσης που παρουσιάσαμε έγκαιρα, είχαμε ζητήσει να μας κατατεθούν, εφόσον υπήρχαν, από πλευράς σωματείου τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Με τη δημοσιοποίηση των προθέσεών μας να καταργήσουμε το Τμήμα Διάθεσης, προτείναμε εδώ και μήνες σε όσους εργάζονταν σε αυτό, είτε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, μετακινούμενοι σε άλλες παραγωγικές θέσεις, είτε να συμμετάσχουν σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που καταρτίσαμε. Δυστυχώς, μόλις ένας από τους εργαζόμενους δέχτηκε να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα, εντός της επιχείρησης».

Επιπλέον, η «Οινοποιία Μαλαματίνα» επισημαίνει πως η νέα ιδιοκτησία δίνει βάρος στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης και στον διπλασιασμό των θέσεων εργασίας. «Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την κατάργηση του τμήματος διάθεσης, υλοποιούμε με συνέπεια το επενδυτικό μας πλάνο ύψους 12 εκ. ευρώ, προχωράμε στην παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων, καθώς και στη δημιουργία και λειτουργία νέων τμημάτων».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το