Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 36χρονος διάκονος με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – Είχε πριν 2 μήνες κορονοϊό

Θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη βρέθηκε 36χρονος ιερέας, ο οποίος είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές που παρακολουθούν τα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ TV, ο ιερέας είχε νοσήσει με κορονοϊό και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη έφτασαν ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς για το μεταλλαγμένο κρούσμα
Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη. Ερωτηθείς για τα κρούσμα που εντοπίζεται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως ανέφερε: «Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται».

Οι εμβολιασμοί για κορονοϊό
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επεσήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. «Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι», σημείωσε.

Συναγερμός για τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Eκρηκτική είναι η άνοδος των νέων κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, καταγράφονται 107 νέα κρούσματα της μετάλλαξης από την Μεγάλη Βρετανία και 1 από την Νότια Αφρική, ενώ πλέον στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά τα 174 μεταλλαγμένα κρούσματα.
Ειδικότερα, στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά:

107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK)
1 δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa)
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το