Χωρίς κατηγορία

Θεσσαλία: Αυξήθηκε 100% η απασχόληση στον τουρισμό σε μια πενταετία

Το 2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύει ώστε οι προωθητικές ενέργειες στον τουρισμό να αποφέρουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα παράλια Λάρισας – Πηλίου, αύξηση διανυκτερεύσεων σε Μετέωρα – λίμνη Πλαστήρα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε Όλυμπο και νέες κατηγορίες τουριστών στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής θα κυμανθεί σε 190.000 ευρώ και η στόχευση είναι η προσέλκυση Γερμανών και Γάλλων, άνω των 50 ευρώ, Ρώσοι μαθητές, Ισραηλινοί και Κορεάτες, καθώς και Ολλανδοί, που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Το στοιχείο που συντείνει στο να δοθεί βάρος στον τουρισμό είναι το γεγονός ότι το 2013 ήταν 12,8 χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο στη Θεσσαλία και το 2017 που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία είναι 26,7 χιλιάδες, δηλαδή αύξηση 100%.
Στόχος του προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2020, είναι η προβολή του τουριστικού προϊόντος καθώς ο τουρισμός θεωρείται ως η καταλυτική δύναμη για την τοπική οικονομία.

Η στρατηγική τουριστικής προβολής που θα ακολουθηθεί, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς, είναι ανάγκη να στηρίζεται στο τοπικό στοιχείο, τη μοναδικότητα, την ποικιλομορφία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τόσο των τουριστικών προορισμών όσο και των άλλων θεσσαλικών προορισμών μέσα από την ενίσχυση πρωτοβουλιών, τοπικών συνεργειών και στοχευμένων δράσεων που θα καλύπτουν τις εξειδικευμένες και ξεχωριστές ανάγκες προβολής της κάθε περιφερειακής ενότητας, οι οποίες θα εντάσσονται στην ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική που θα εξυπηρετεί το περιφερειακό πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Δράσεις που αναδεικνύουν τις ευρύτερες υποδομές της περιοχής στον τομέα των μεταφορών – συγκοινωνιών, προωθούν και προβάλλουν ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προτάσεις για ειδικό κοινό (π.χ. θαλάσσιος, χειμερινός, φυσιολατρικός, πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός τρίτης ηλικίας, νεόνυμφων ιατρικός τουρισμός κ.ο.κ.).
Δράσεις που αξιοποιούν το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου και συνδέουν τον τουρισμό με την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα, τη μυθολογία, την ιστορία, τα τοπικά προϊόντα, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους και κάθε γνήσιο και αυθεντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλία ως τουριστικό προορισμό στο σύνολό της.

Οι στόχοι για το 2020 είναι:
– Αύξηση του μεριδίου της αγοράς του τουρισμού της Θεσσαλίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τη διατήρηση των παλαιών αγορών και την αναζήτηση νέων για την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων τουριστών.
– Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την υλοποίηση της στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό έργων υποδομής, με έμφαση στον τομέα των μεταφορών και των δικτύων, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας.
– Η κατάλληλη αξιοποίηση των αεροδρομίων Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου με περισσότερες απευθείας πτήσεις από πρωτεύουσες του εξωτερικού αλλά και συχνότερη διασύνδεση με τα δυο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
– Την προώθηση των συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών δικτύων με βάση τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
– Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και άμβλυνση της εποχικότητας του τουριστικού επαγγέλματος, με διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
– Αξιοποίηση όλων των δεδομένων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προορισμών της Θεσσαλίας, με ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού.
– Στόχευση στον καταδυτικό, στον γαστρονομικό και στον βιωματικό τουρισμό και παράλληλη ανάπτυξη αυτών με τις άλλες μορφές τουρισμού.
– Συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
– Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και αστικών υπηρεσιών στα οικιστικά κέντρα, η προβολή της μεσογειακής κουζίνας, διαιτητικής, γαστριμαργικής, η προαγωγή της φιλοξενίας, η διασύνδεση με τον αγροτουρισμό και τον οικολογικό τουρισμό και η δημιουργία οργανωμένων χώρων υγιεινής διατροφής και άσκησης με τη μορφή αγροτικών κτημάτων τουριστικών καταλυμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το