Τοπικά

Θεσσαλία: 1,1 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτική υποστήριξη και την ένταξη μαθητών με αναπηρία

mathites

Εκδόθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, μια νέα Πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 που αφορά δράση που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών.

Ειδικότερα, προκηρύχθηκε η δράση «Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τα έτη 2016-2017 και 2017-2018», συνολικού προϋπολογισμού 1.124.000,00 €. Η δράση αφορά σε υλοποίηση της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018 από Ειδικό Βοηθητικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Στόχος της είναι η ενσωμάτωση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δράση χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και για το σχολικό έτος 2015-2016, με ποσό 562.000 ευρώ και για 46 ωφελούμενα άτομα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Από πλευράς της αιρετής Περιφέρειας η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας αποτελεί κεντρική επιλογή. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στέλνουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα ξεκάθαρο και έμπρακτο μήνυμα στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) προσλαμβάνεται για θέματα αυτοεξυπηρέτησης, καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικών διευκολύνσεων των μαθητών με αναπηρία ή και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018.

Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) αφορά σε Σχολικούς Νοσηλευτές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σχολικές μονάδες, για μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως μαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες γενικής αγωγής και απαιτείται να έχουν νοσηλευτική υποστήριξη για τη χορήγηση φαρμάκων σε ενέσιμη ή μη μορφή, χρήση συσκευών κ.λπ.) κατά τα σχολικά έτη 2016 – 2017 και 2017 – 2018.

Η Πρόσκληση, απευθύνεται στον «Δικαιούχο» φορέα που είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία πρόκειται να υποβάλει πρόταση για αξιολόγηση ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Με τον προϋπολογισμό του ΠΕΠ Θεσσαλίας, αναμένεται να ωφεληθούν ανά σχολικό έτος, 46 άτομα. Η παρούσα δράση θα λειτουργήσει και για τα επόμενα έτη σε συνέργεια με αντίστοιχη δράση του Τομεακού Προγράμματος ΕΚΤ στο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζεται να υλοποιηθούν οι υποδράσεις : α)παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες β) Επιμόρφωση εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης προερχόμενους από τη γενική εκπαίδευση.
Η Πρόσκληση με τα συνημμένα έγγραφα είναι αναρτημένη στο δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessalia-espa.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το