Τοπικά

Θεσμική θωράκιση ζητούν οι δήμαρχοι

 

Πάνω από 1.000 άτομα έδωσαν χθες το «παρών» στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.
Από πλευράς κυβέρνησης χθες παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης των ΚΕΠ, λέγοντας πως είναι ευκαιρία των Δήμων να αναβαθμιστούν ψηφιακά αλλά και σε υποδομές.
Ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε πως αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για έγκριση πρόγραμμα 59.000.000 ευρώ που αφορά στις ΔΕΥΑ με κατεύθυνση την ψηφιοποίηση του δικτύου, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την αναβάθμιση του λογισμικού, ενώ για όσους Δήμους δεν έχουν ΔΕΥΑ προβλέπονται μικρότερες χρηματοδοτήσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως είναι εξαιρετικά μαζική η συμμετοχή των συνέδρων, καθώς προχθές 1.200 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη μέρα των εργασιών, ενώ χθες περίπου 1.000 σύνεδροι παρακολουθούνε το συνέδριο. Αυτό δείχνει, πρώτον τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και δεύτερον ότι η επιλογή του μέρους ήταν πολύ σωστή, ότι ο Βόλος και η Θεσσαλία είναι μια πολύ καλή επιλογή».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε άμεσα τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα. Τα οικονομικά ζητήματα λίγο πολύ στο επίπεδο να μην σβήσουν οι δήμοι, καλύφθηκαν, όχι το να ανασάνουμε άνετα, αλλά να ξεπεράσουμε την κρίση. Από την άλλη σε μία τέτοια πρωτοφανή κρίση, υγειονομική κι ενεργειακή, είναι σημαντικό ότι δεν ακυρώσαμε έργα, δεν κλείσαμε θερμάνσεις. Αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Να ζητήσουμε μεγαλύτερους ΚΑΠ για τους δήμους. Έτσι συζητάμε τον τρόπο ανακατανομής και να μπορέσουμε να βγάλουμε από το συνέδριο ένα συμπέρασμα σε σχέση με μια δίκαιη κατανομή για όλους τους δήμους της χώρας. Οι μικροί δήμοι αδικούνται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το θέμα είναι να πείσουμε την κυβέρνηση ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Έχουμε δήμους πολλούς ταχυτήτων. Υπάρχουν δήμοι που εξαρτώνται κατά 60% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και κατά 40% από δικά τους έσοδα. Στη Θεσσαλία οι περισσότεροι δήμοι με εξαίρεση τους νησιωτικούς βρίσκονται σε αυτή την αναλογία.
«Η Ελλάδα είναι ένα μωσαϊκό δήμων. Θέλουμε να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, αυτό είναι το ζητούμενο, να μην είναι οι δήμοι με το χέρι απλωμένο. Θα πάρουμε άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ για το ενεργειακό κόστος, αλλά να βρούμε λύσεις και για τους επόμενους χειμώνες. Οι δήμοι είχαν υπολογίσει πως λόγω ενεργειακού κόστους, θα απαιτηθούν φέτος περισσότερα 320 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων δόθηκαν τα 260.000.000 ευρώ και θα δοθούν άλλα 60.000.000 ευρώ».
Για τα θεσμικά ζητήματα είπε πως «θέλουμε θεσμική θωράκιση. Δεν μπορούν να φταίνε οι Δήμοι για ένα δάγκωμα πολίτη από αδέσποτο σκύλο. Δεν γίνεται για κάθε αδέσποτο να εγκαλούμαστε όπως και για τους ναυαγοσώστες.
Για τις δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη που παρευρέθηκε προχθές στο συνέδριο, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «ακούσαμε ότι θα δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για τις ΔΕΥΑ, αλλά εμείς ζητάμε 100 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε μερικώς ικανοποιημένοι. Οριακά το λες καλή αρχή και δεν είναι χρήματα που καλύπτουν τις ανάγκες».
Χθες μεταξύ των δημάρχων που παρευρέθηκαν, ήταν από τον Πειραιά ο κ. Μώραλης αλλά και από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το