Τοπικά

Θεσμικές μεταρρυθμίσεις και πόρους ζητούν οι δήμαρχοι για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ΟΤΑ

IMG_0252

Την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταστεί θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο ΞΕΝΙΑ του Βόλου. Οι αιρετοί συζήτησαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και οικονομίας στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική. Ο κ. Πατούλης εξετάζει θετικά την προοπτική παρεμβάσεων, ώστε να διορθωθούν οι αρνητικές πλευρές του Καλλικράτη, εάν εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Οι δήμοι με τις κοινωνικές τους δομές, όπως τονίστηκε, έχουν ήδη βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες τα πέντε χρόνια της κρίσης και είναι σε θέση να προτείνουν την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. “Σήμερα οι δομές και οι υπηρεσίες των Δήμων ορίζουν ουσιαστικά ένα Εθνικό Πλαίσιο Λειτουργίας αποκεντρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

IMG_0259
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση:
– Η Τ.Α. Α’ Βαθμού να συμμετάσχει ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας, πάντα με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
-Να αξιοποιηθούν κονδύλια από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε προγράμματα Κοινωνικής πολιτικής και δράσεων της αυτοδιοίκησης.
– Να αξιοποιηθούν πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας από τους ΟΤΑ α’ βαθμού με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στους πολίτες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
-Να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ε.Π. του ΕΠΣΑ 2014-2020.
Σε οτι αφορά τα θέματα Α’θμιας φροντίδας Υγείας και Προαγωγής Υγείας προτείνεται η θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων, με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να συγκροτηθεί Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας ή Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και υγείας σε κάθε ΟΤΑ με την ανάλογη στελέχωση, να δρομολογηθούν οι αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των ΟΤΑ και φυσικά να ενισχυθούν με προσωπικό και πόρους.

IMG_0263
Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναμόρφωση του “Καλλικράτη” ο κ. Πατούλης πρότεινε να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει το θέμα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και διαβούλευση με τους πολίτες. “Μπορεί τα αρνητικά του χθες να γίνουν σήμερα θετικά, μέσα από μία ομογενοποίηση” τόνισε. Επισήμανε ότι για να υπάρξει μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση απαιτείται ποσό 4 δις ευρώ, όπως και ο ίδιος ο υπουργός κ. Βούτσης έχει παραδεχθεί. “Χαίρομαι επίσης που ο κ. Βούτσης παραδέχθηκε ότι οι πόροι των δήμων είναι πετσοκομμένοι και θα δρομολογήσει λύσεις”,τόνισε.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, επισήμανε την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει δημιουργικά για να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομικά περίοδο. “Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα κινήματα που να υπηρετούν την δημιουργικότητα και όχι τη σκοπιμότητα. Να υπηρετούν τις δύσκολες αλήθειες και όχι την εύκολη δημαγωγία. Πρέπει να γίνει μια δημιουργική ανατροπή γιατί ο α’ και β´ βαθμός Τ.Α., είναι πυλώνες σταθεροί για πέντε χρόνια. Συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν με ασφάλεια” τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το