Ελλάδα

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για fast truck κλείσιμο της αξιολόγησης

Δύο σημεία -το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν- μπορούν να «κλειδώσουν» τη συμφωνία μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης. Το κουαρτέτο επιστρέφει και οι συζητήσεις ξεκινούν εκ νέου, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα ανοιχτά «μέτωπα».

Στο τραπέζι θα μπουν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και τα αντίμετρα που θέλει η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει πως το πακέτο θα έχει μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως «οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα».

Τέσσερα βασικά θέματα ζητούν λύση στον γνώριμο χώρο του Hilton, όπου θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις.

Τα μέτρα που θα ψηφιστούν. Δεδομένη είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ανοίξουν ταυτόχρονα και τα δύο… αγαπημένα του θέματα, δηλαδή το αφορολόγητο και οι συντάξεις. Η έκταση των παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από το κάθε ένα από τα δύο «κουτάκια». Να σημειωθεί πως για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου, εξοικονομείται δημοσιονομικά ένα ποσό κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Στο καυτό θέμα του συνταξιοδοτικού οι δανειστές εστιάζουν στην προσωπική διαφορά. Οσον αφορά στο αφορολόγητο έχουν υπάρξει διαφορετικές προτάσεις (με το ΔΝΤ να κρατά την πιο σκληρή γραμμή), ενώ από μικροσκόπιο περνάνε και συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές. Μεταξύ αυτών είναι η έκπτωση 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις αλλά και η έκπτωση φόρου 10% στα ιατρικά έσοδα (ενεργοποιείται ότι οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος). Οι ομάδες που θα εξαιρεθούν. Δεδομένο είναι πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά παρεμβάσεις σε χαμηλές και σε μεσαίες συντάξεις. Ανοιχτό παραμένει το πού θα μπει ο πήχης και ενδεικτικά αναφέρεται πως θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις όποιες αλλαγές καθαρά εισοδήματα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ
Τα αντίμετρα που θα διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση. Οπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αν ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και ένα δισεκατομμύριο θετικά μέτρα, που θα επιστρέφουν στην οικονομία». Η κυβέρνηση επιθυμεί το πακέτο να στηρίζει κατά προτεραιότητα τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. τρόφιμα), στην ενέργεια κ.α.

Το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει την… αντικατάστασή του το 2019 με έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, όπου θα λαμβάνονται υπόψη και τα ετήσια εισοδήματα. Υπολογίζεται πως από τις αλλαγές αυτές θα υπάρξουν ελαφρύνσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με ευνοημένους τους μικρούς ιδιοκτήτες και τους οικονομικά αδύναμους.

Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιων στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Στο τραπέζι ενδέχεται να μπει και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών. Για το θέμα των αντιμέτρων αναμένεται να υπάρξει αναλυτική συζήτηση με τους δανειστές, οι οποίοι εστιάζουν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα ληξιπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει πως τα «μέτρα και αντίμετρα» πρέπει να κατατεθούν ταυτόχρονα στη Βουλή. Στόχος είναι να ψηφιστεί ένα συνολικό πακέτο και όχι να τεμαχιστούν οι διατάξεις. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μη συμπέσουν χρονικά οι όποιες αλλαγές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Ειδικά στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά τα μέτρα να τρέξουν από το 2020 και μετά και να απλωθούν σε βάθος τριετίας ή πενταετίας. Ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί των δανειστών ζητούν επιτάχυνση των αλλαγών και στον νέο κύκλο συζητήσεων με το κουαρτέτο θα αναζητηθεί η χρυσή τομή. Τέλος, επί τάπητος στις συζητήσεις με τους δανειστές θα μπουν και συγκεκριμένα θέματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα δύο κεντρικότερα είναι το εργασιακό και το ενεργειακό. Η κυβέρνηση ρίχνει βάρος στο εργασιακό, ζητώντας τη σταδιακή αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε πριν από τη λήξη του προγράμματος να υπάρξει επαναφορά μιας σειράς ευνοϊκών διατάξεων.

 

 

Η εξίσωση με τα μέτρα
Εάν ο στόχος για το ύψος των μέτρωνμπει στο 2% του ΑΕΠ, μπορεί να ζητηθεί το 0,75% να βρεθεί από το αφορολόγητο, το 0,75% από τις συντάξεις και το υπόλοιπο ποσό από άλλες δαπάνες. Σε περίπτωση που αυξηθεί η εξοικονόμηση από το αφορολόγητο, μειώνεται ο στόχος για το Ασφαλιστικό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το