Τοπικά

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον Γ. Σακκόπουλο

Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επερχόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, παρουσίασε στο Ειδικό συνέδριο που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο Βόλο, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας, Γιάννης Σακκόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι θέσεις αυτές συνοψίζονται στους εξής άξονες :

• Γενναία “Αποκέντρωση” πόρων και αρμοδιοτήτων, με ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Τα Υπουργεία να πάψουν να έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες όλων των επιπέδων διοίκησης πρέπει επιτέλους να επαναπροσδιοριστούν, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, να αποσαφηνιστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν, ώστε να εκλείψουν τα καθημερινά ζητήματα αλληλεπικαλύψεων που οδηγούν στην πλήρη αδράνεια.
• Οι προβλέψεις περί μητροπολιτικής διακυβέρνησης να μετεξελιχθούν και εμπλουτιστούν.
• Το πλαίσιο περί καταστατικής θέσης των αιρετών να επανασχεδιαστεί, ώστε να μην περιλαμβάνει αντικίνητρα για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και να μην αποθαρρύνει την ανάδειξη νέων στελεχών.
• Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνονται πια ερήμην της, αλλά στο πλαίσιο θεσμοθετημένης διαβούλευσης με αυτήν. Ότι θα αντανακλούν έτσι την αυτοδιοικητική ανθρωπογεωγραφία και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
• Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση οικονομικά ανεξάρτητη και για το λόγο αυτό εμμένουμε και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας δημοσιονομική αποκέντρωση.
• Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση διοικητικά ανεξάρτητη, γι’ αυτό προτείνουμε την ορθολογική διαχείριση – με διαφάνεια και κανόνες – από κάθε Δήμο των διαθέσιμων πόρων και του ανθρωπίνου δυναμικού του : κάθε δημοτική αρχή να μπορεί να επιλέγει, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων, το σύστημα διοίκησης, την παροχή υλικών και ηθικών κινήτρων και γενικότερα τη μέθοδο αξιοποίησης και αναβάθμισης του προσωπικού της,
• Προτάσσοντας το ανθρώπινο πρόσωπο των Δήμων στην υπηρεσία των αδυνάμων, πιστεύουμε στην ανάγκη να τους ανατεθεί, όχι μόνο η υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής για ευπαθείς ομάδες (όπως νεολαία, βρεφική ηλικία, τρίτη ηλικία, πρόληψη διάδοσης ναρκωτικών, καταπολέμηση της ανεργίας, αντιμετώπιση της νέας φτώχιας,άμβλυνση ανισοτήτων κλπ) αλλά και ο σχεδιασμός της.
• Για μας η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αρωγός στην υγεία, γι’ αυτό μιλάμε και για ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων υγείας στην Τ.Α.
• Για μας η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι εφαλτήριο πνευματικής ανέλιξης. Οι Δήμοι όχι μόνον να πληρώνουν για τις επισκευές και τα λειτουργικά των σχολείων, αλλά να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, προσδίδοντας στην παρεχόμενη γνώση τα αναγκαία τοπικά χαρακτηριστικά.
• Πιστεύουμε στην αποκέντρωση περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων, πάντα με λήψη ασφαλιστικών δικλείδων περιβαλλοντικής προστασίας και σε θεσμοθετημένη διαβούλευση με την κοινωνία. Ως ενδεικτικούς τομείς θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων πόρων, λιμένων, αιγιαλού, πρωτοβουλίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας, παρεμβάσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
• Πρωταγωνιστικός βεβαίως μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος των Δήμων ως θεσμού τόνωσης της ανάπτυξης, της παραγωγής και της τοπικής επιχειρηματικότητας
• Ομοίως, πρωταγωνιστικός στις δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής κ’ στη διαχείριση όλων των σχετικών διεθνών/ευρωπαϊκών κονδυλίων
• Ταυτόχρονα προτάσσουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ο.Τ.Α. και ανανέωσης της λειτουργίας τους. Τη μετάβαση στις “Έξυπνες πόλεις” με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, το internet of things.
• Τέλος, για μας ο σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος ανοιχτός στην κοινωνία των πολιτών, που δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια και μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών διαβούλευσης. Αυτός που ενεργοποιεί όλες τις υγιείς τοπικές δυνάμεις, μετατρέποντάς τα από αποδέκτες σε συνδιαμορφωτές της δημοτικής δράσης.

• Η αναβάθμιση των Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε Επιτροπές Υπουργείων όπου πλειοψηφούν οι τεχνοκράτες και οι φίλοι της ηγεσίας. Κάθε θέση, κάθε πρόταση μόνον αν ζυμωθεί με όλους τους αυτοδιοικητικούς, τους τοπικούς φορείς, μόνον αν “μπολιαστεί” με “φρέσκιες” ιδέες απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη Χώρα, με νέους ανθρώπους, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, μόνον έτσι θα αντανακλά το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αποτελεί κοινό κτήμα και αντικείμενο κοινής προσπάθειας.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην θεσμοθέτηση και σταθερά υπερασπίζεται την ανεξάρτητη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Η θέση αυτή είναι διαχρονική και υποστηρίζεται πάντα. Επιπρόσθετα, η Ν.Ε. Μαγνησίας τονίζει πως οι τοπικές κοινωνίες συνολικά οφείλουν να προστατέψουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης από φαινόμενα λαϊκισμού που εκφυλίζουν τον πραγματικό ρόλο και στόχο της και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, καλλιεργώντας συνειδήσεις που εν τέλει επηρεάζουν την δημοκρατική αντίληψη των ίδιων των πολιτών. Ευθύνη όλων μας είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να λειτουργούν υπέρ του συνόλου και όχι υπέρ προσωπικών φιλοδοξιών και πεποιθήσεων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το