Οικονομία

Θέσεις εργασίας φέρνει το «Ιντερνετ των πραγμάτων»

internet

Μια τεράστια αγορά 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσει το «Ιντερνετ των πραγμάτων» (ή αλλιώς το «Ιντερνετ των πάντων») μέχρι το 2020, όταν 50 δισεκατομμύρια οικιακές συσκευές, αισθητήρες, αυτοκίνητα ή ακόμη και δημόσιες υποδομές θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο web, για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται. Η πρόβλεψη αυτή έγινε στο Cisco Connect Greece 2014, το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα από το ελληνικό γραφείο της αμερικανικής εταιρείας, με αντικείμενο το «Ιντερνετ των πραγμάτων» και τις επιχειρηματικές προοπτικές που αυτό δημιουργεί.

Κοινός παρονομαστής όλων των παρουσιάσεων στο συνέδριο ήταν πως η «διασύνδεση των πάντων» μέσω του web δεν αποτελεί ένα μελλοντολογικό σενάριο, αλλά μια τεχνολογική τάση που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά». Εξάλλου, αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε ανάλογες εφαρμογές που, έστω και σε πιλοτική μορφή, βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ανάμεσα στα παραδείγματα που δόθηκαν, ήταν «έξυπνα» ηλεκτρικά δίκτυα που διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας, φωτεινοί σηματοδότες που αυτορρυθμίζονται ώστε να περιορίσουν τα κυκλοφοριακά «εμφράγματα», αλλά και συστήματα δημόσιου φωτισμού τα οποία ενεργοποιούνται μόνον όταν «αντιληφθούν» κάποιον περαστικό ή διερχόμενο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπεβιλάκουα, αντιπρόεδρο της Cisco για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία, παραδείγματα σαν τα παραπάνω δείχνουν τα οφέλη από την επέκταση της διασύνδεσης στο web – με κυριότερα, τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη βελτίωση της καθημερινότητας στα αστικά κέντρα. Οπως μάλιστα πρόσθεσε, από επιχειρηματική σκοπιά το «Ιντερνετ των πραγμάτων» δεν είναι απλώς μια μετεξέλιξη του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά ουσιαστικά μια καινούργια βιομηχανία, μέσα από την οποία θα «γεννηθούν» εντελώς καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Αλλωστε, και μόνο από την ανάπτυξη του «Ιντερνετ των πραγμάτων», υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα χρειασθούν 900.000 τεχνικοί, με ειδίκευση στις τεχνολογίες του.

Απόδειξη γι’ αυτά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα είναι οι 1.500 εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από το 2011 στη Βαρκελώνη, όπως επισήμανε το στέλεχος της Cisco Enrico Mercadante, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της πρωτεύουσας της Καταλωνίας. Με πρωτοβουλία του τοπικού δήμου, και τη συνδρομή τεχνολογικών κολοσσών όπως η Cisco, η Βαρκελώνη θεωρείται σήμερα η πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση «έξυπνου» αστικού κέντρου στον κόσμο. Ενδεικτικά, στην πόλη της Καταλωνίας, ένα ποσοστό των κάδων απορριμμάτων συνδέονται στο web, για να ειδοποιούν την υπηρεσία καθαριότητας όταν γεμίσουν και πρέπει να αδειάσουν. Επίσης, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων, αρκετά από τα σημεία στάθμευσης στην πόλη έχουν γίνει «έξυπνα», ώστε οποιοσδήποτε οδηγός να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι κοντινότερες άδειες θέσεις.

Παρόλο που τέτοια συστήματα δεν μετρούν πάνω από 3 χρόνια «ζωής», έχουν ήδη δημιουργήσει 44.000 καινούργιες θέσεις εργασίας. Επίσης, μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές που έχει αρχίσει να προικίσει με «ευφυΐα» ο δήμος, όπως το δίκτυο ύδρευσης, την επόμενη δεκαετία προβλέπεται πως θα αποφέρουν συνολική αξία 3,6 δισ. δολάρια, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Εξάλλου, μόνο από την «έξυπνη» φωταγώγηση της πόλης υπολογίζονται έσοδα 50 εκατ. δολαρίων, ενώ αλλά 13 εκατ. δολάρια αναμένεται να προέλθουν από την «έξυπνη» διαχείριση των αποβλήτων.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το