Ελλάδα

Θέσεις μάχης και στη διπλωματική σκακιέρα : Ο Ερντογάν επικοινωνεί με Μέρκελ – Η Αθήνα διαβουλεύεται με ΕΕ και ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τουρκικές προσπάθειες -και σε διπλωματικό επίπεδο- με στόχο να επιτευχθούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που το Oruc Reis  πλέει για τρίτη μέρα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah. Θα συζητήσουν  τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Ερντογάν θα ενημερώσει τη γερμανίδα καγκελάριο για τις κινήσεις της Ελλάδας, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ευθύνεται για τη νέα κρίση.

Η Sabah αποκαλύπτει πως ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται ο τούρκος πρόεδρος θέλει να προλάβει την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , αλλά και η τουρκική παραβατικότητα.

Προσβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης  ενόψει ενδεχόμενης συνολικής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το μπαράζ δηλώσεων τις τελευταίες ώρες κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για έρευνες που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία όλο τον Αύγουστο και δεν θα περιοριστούν στην περιοχή που έχει εκδοθεί η παράνομη NAVTEX αλλά θα «πατούν» σε αυτή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης -ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών- αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα, με τα περί διαλόγου που προβάλλει, αυτό που επιδιώκει είναι να «σύρει» την Ελλάδα, σε μια διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης και σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις.

Με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος, στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» από το πρωί της Δευτέρας, όταν και δημοσιεύτηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η αξίωση Αθηνών και Λευκωσίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το συμβούλιο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ΕΡΤ, η συνεδρίαση θα γίνει, την Παρασκευή στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας το αίτημα  για σύγκληση του ΣΕΥ της ΕΕ «διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά την προσήλωση της Αθήνας στον διάλογο η Τουρκία απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για συνομιλίες «ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές».

Για τις εξελίξεις ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του διαλόγου.

Συνάντηση Δένδια-Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί εκτάκτως την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael R. Pompeo.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στο μεταξύ την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. Μάλιστα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε εμμέσως την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που ενισχύουν το κλίμα δυσπιστίας.

Συντονισμένες δράσεις Ελλάδας – Κύπρου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα, Τρίτη 11 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαφή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά την τελευταία περίοδο, και πλήρης συντονισμός για την αντιμετώπιση των εξελίξεων. «Βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα. Υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση αυτής της προκλητικής, πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφώνημα, λοιπόν, του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού των ενεργειών των δύο κρατών. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα και βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση να οξύνεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και διά ζώσης συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «εάν κριθεί σκόπιμο ότι θα πρέπει να συναντηθούν διά ζώσης, αυτό θα γίνει χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι υπάρχουν συχνές προσωπικές επαφές μεταξύ των δύο ηγετών αλλά σε αυτό το στάδιο επικεντρωνόμαστε στον συντονισμό της πολιτικής για την αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το