Τοπικά

Θερμοκοιτίδα καινοτομίας η Κίτρινη Αποθήκη – Έτοιμη μελέτη για την αξιοποίησή της έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Θερμοκοιτίδα καινοτομίας έρευνας και νεοφυών επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργική εξωστρέφεια για την κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα, θα αποτελέσει το ιστορικό κτίριο της πόλης, η Κίτρινη Αποθήκη, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Για την αξιοποίησή του θα απαιτηθεί ένα ποσό γύρω στα 10.000.000 ευρώ.
Το ποσό είναι υψηλό και στόχος είναι τα χρήματα να αντληθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ήδη το Πανεπιστήμιο έχει αποστείλει τα σχετικά δελτία και δικαιολογητικά προς την Περιφέρεια, ενώ αναμένεται και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου.

Ευρισκόμενο στο κέντρο του Βόλου το τετραώροφο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης ήταν όλα αυτά τα χρόνια αναξιοποίητο και αφημένο στη φθορά του χρόνου.
Φαίνεται, όμως πως ήρθε η ώρα για την αξιοποίησή του με ενέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ανήκει.
Και δεν θα είναι εικόνα πολύ μακρινή στο μέλλον, να λειτουργεί η Κίτρινη Αποθήκη ως τόπος, όπου καθημερινά θα δραστηριοποιούνται και θα αναπτύσσουν τις ιδέες τους νέοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, διδάκτορες, με στόχο την εξωστρέφεια του ιδρύματος προς την τοπική κοινωνία με ιδέες, με προτάσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει ένα τέτοιο χώρο και φαίνεται πως τον έχει εντοπίσει στην Κίτρινη Αποθήκη για την οποία βέβαια θα απαιτηθεί μια χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά το κτίριο.

Πάντως η πρυτανική αρχή προχώρησε ήδη στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης στοιχείο που δείχνει ότι θέλει να κινηθεί με ταχύτητα. Και οι επιλογές για τη χρηματοδότηση του έργου φαίνεται πως προέρχονται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας όπου το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεργασία.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος ανέφερε πως «Για την Κίτρινη Αποθήκη ήδη έχουμε έτοιμη τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης και όσον αφορά στην πηγή χρηματοδότησης για να ανακαινιστεί το κτίριο, αυτή μπορεί αν προέλθει μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Εμείς αποστείλαμε τα σχετικά έγγραφα και το τεχνικό δελτίο και αναμένουμε την έγκριση και από το υπουργείο Ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο λειτουργικό μέρος που θέλει να έχει η Κίτρινη Αποθήκη, τόνισε πως «Η Κίτρινη Αποθήκη με την πλούσια ιστορία της ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκεί θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις που έχουν σχέση με την καινοτομία, την έρευνα, με εργαστήρια, θερμοκοιτίδες, δράσεις εξωστρέφειας δηλαδή που έχουν σχέση με την ανάπτυξη των φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, των μεταπτυχιακών φοιτητών. Θα είναι συνεπώς μια πύλη εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και υπηρεσιών προς την κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα. Έτσι, εκεί νέοι επιστήμονες θα μπορούν να αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες».
Η ανακαίνιση της Κίτρινης Αποθήκης και η διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων απαιτούν ένα ποσό γύρω στα 10.000.000 ευρώ, αφού διαθέτει τέσσερις ορόφους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το