Τοπικά

Θερμή υποδοχή της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Βελεστίνο (photos & video)

Το Βελεστίνο επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις πανανθρώπινες αξίες που δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής με τη ζωή και το έργο του. Την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, αλλά και πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.

Η κ. Αγγελοπούλου συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής κ. Κανταρντζή και τα μέλη της ολομέλειας κ.κ. Αικατερίνη Καμηλάκη, Νίκο Αλεβιζάτο,  Νίκο κανελλόπουλο, Γεώργιο Ρόη, Δέσποινα  Μουζάκι και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Ακολούθησε ενημέρωση της επιτροπής για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο δήμος Ρήγα Φεραίου ενόψει του εορτασμού, με τον δήμαρχο κ. Νασίκα να παρουσιάζει δύο προτάσεις της δημοτικής αρχής, «που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη για τον τόπο που γέννησε τον Ρήγα Φεραίο» επισήμανε. Η πρώτη αφορά στην υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας του δήμου Ρήγα Φεραίου, που θα παράγεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο για να γίνει απόσβεση της ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.

«Όταν το καταφέρουμε θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο κ. Νασίκας. Η δεύτερη πρόταση αφορά στην ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης του Βελεστίνου και της προσωπικότητας του Ρήγα Βελεστινλή. Η υλοποίηση της δεύτερης πρότασης αφορά στη δημιουργία ιστορικού κέντρου τεκμηρίωσης με το όνομα Ρήγας Βελεστινλής. Ο κ. Νασίκας επισήμανε ότι πρόκειται για μία πολυσχιδή προσωπικότητα και γνήσιο οραματιστής μιας πολιτείας του Βαλκανικού χώρου. «Η χρονική συγκυρία της επίσκεψής σας συμπίπτει με μια σημαντική ημερομηνία, την 24 ιουνίου 1798,  επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Βελεστινλή», τόνισε ο κ. Νασίκας.

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, κάτι που διαπίστωσε ως δημοτική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων. «Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Ο δήμος σας έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα συγκινητικό και ιστορικό μέρος, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που ήταν αυτός που ξεκίνησε τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Ο Θούριός του άναψε την σπίθα της επανάστασης, αφύπνισε συνειδήσεις, πριν ξεκινήσει η επανάσταση. Μας έκαναν μεγάλη εντύπωση και οι δύο προτάσεις σας και ήλθαμε αμέσως μετά την λήξη των μέτρων για την πανδημία» τόνισε η κ. Δασκαλάκη.

Στην κ. Αγγελοπούλου προσφέρθηκαν:  

  • Πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης γνήσιας Χάρτας του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ που βρίσκεται  στο Βελεστίνο.
  • Συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων που συνοδεύεται από αναφορές στη Χάρτα του Ρήγα και την Υπέρεια Κρήνη, η οποία εκδόθηκε το 2007 για τα διακόσια πενήντα χρόνια (250) από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή.
  • Βιβλία για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου του ελληνικού διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή και cd με τα άπαντα του Εθνεγέρτη.
  • Έργο που αντικατοπτρίζει και σηματοδοτεί το όνομα και τη “βαριά κληρονομιά”  του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
  • Καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το