Τοπικά

«Θερίζουν» καλαμπόκια και αμύγδαλα τα αγριογούρουνα στον κάμπο της Μαγνησίας

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες του κάμπου της Μαγνησίας, ειδικά στα καλαμπόκια και τα αμύγδαλα, τα κοπάδια αγριογούρουνων. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς καθημερινά κοπάδια αλωνίζουν τον κάμπο προκαλώντας ζημιές στο πέρασμά τους.
Πρόσφατα καταστράφηκε καλλιέργεια με αμυγδαλιές σε έκταση δέκα στρεμμάτων στο Στεφανοβίκειο., καλλιέργειες με πατάτες εξολοθρεύθηκαν και ηλίανθοι ξεριζώθηκαν. Στο Περίβλεπτο και τα Κανάλια τα βλεπουν οι κάτοικοι στις αυλές των σπιτιών τους να αναζητούν τροφή.
«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση βλέποντας μέρα με τη μέρα να σημειώνονται μεγαλύτερες καταστροφές χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για την αποτροπή αυτής της κατάστασης. Έτσι κινδυνεύουν να αφήσουν νηστικά τα πρόβατά τους τον ερχόμενο χειμώνα αφού το καλαμπόκι αποτελεί την βασική ύλη για την διατροφή των ζώων», τονίζουν.
Οι αγριόχοιροι φτάνουν στους οικισμούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών, αναζητώντας τροφή. Η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει, ως παμφάγο, ρίζες για να καλύψει τις ανάγκες του, εξηγούν οι κάτοικοι και μάλιστα λένε πως όσα θηρεύονται είναι πολύ αδύνατα.
Οι καλλιεργητές έχουν «χάσει» τον ύπνο τους, από το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και την τεράστια καταστροφή που προκαλούν στις σοδειές, ενώ έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο αρκετά τροχαία ατυχήματα από τη διέλευσή τους.
Οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κατεβαίνοντας από τα ημιορεινά στον κάμπο για την αναζήτηση τροφής, με αποτέλεσμα οι καταστροφές που προκαλούν να είναι μεγάλες σε καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια πρόβλεψη απώλειας παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) προς τους παραγωγούς.
Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων καθώς η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση του ιού σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία, με καταστροφικές ανυπολόγιστες συνέπειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το