Τοπικά

«Θερίζει» ο δάκος 400.000 ελαιόδεντρα στον Πτελεό – Κίνδυνος για ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Πτελεού Αλμυρού, καθώς ο δάκος έχει «χτυπήσει» περισσότερα από 400.000 ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η φετινή σοδειά. Στην περιοχή έχει αρχίσει να υλοποιείται πρόγραμμα δακοκτονίας, ωστόσο υπάρχουν διαμαρτυρίες παραγωγών, που λένε ότι τα συνεργεία δεν κάνουν δολωματικό ψεκασμό ανά τρία δέντρα, αλλά περνούν μόνο από τα κτήματα που εφάπτονται στους αγροτικούς δρόμους. «Δεν ισχύει αυτό, καθώς η δακοκτονία γίνεται με τη χρήση GPS και τα συνεργεία πάνε παντού» απαντά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ελαιοπαραγωγών, ο δάκος έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό τις βορειοανατολικές περιοχές του Πτελεού και συγκεκριμένα τις ελαιοκαλλιέργειες στις θέσεις Απόσκιο, Άγιος Γεώργιος, Λεύκη, Αγία Μαρίνα, Καραβοτσάκι, στις οποίες υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περισσότερα από 500.000- 600.000 δέντρα.
Ελαιοπαραγωγός από τον Πτελεό περιγράφοντας στη «Θ» την κατάσταση, ανέφερε ότι «σε κάθε παγίδα που έχει τοποθετηθεί στα δέντρα, ο αριθμός των εντόμων του δάκου, ξεπερνά τα 200 – 300. Με αυτή την εικόνα, δεν πρόκειται να μείνει ελιά καθαρή πάνω στα δέντρα, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό έχει τρυπηθεί από τον δάκο. Ήδη οι μισές ελιές έχουν πέσει από τα δέντρα και σαπίζουν, ενώ αν δεν ληφθούν από τους αρμόδιους άμεσα μέτρα, τότε θα χαθεί όλη η φετινή παραγωγή. Δεν θα υπάρχει ούτε μια ελιά πάνω στα δέντρα σε 5 – 10 ημέρες, αν δεν γίνει δακοκτονία με κάλυψη. Ορισμένοι παραγωγοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν από μόνοι τους σε δακοκτονία, ενδεχομένως να σώσουν ένα μέρος της φετινής σοδειάς, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει» προσέθεσε.

Ωστόσο, ελαιοπαραγωγοί του Πτελεού αφήνουν σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γίνεται ο δολωματικός ψεκασμός, επιρρίπτοντας ευθύνες στα συνεργεία και τους επιβλέποντες γεωπόνους. «Δεν πάνε μέσα στα κτήματα, αλλά δολώνουν μόνο τα δέντρα που εφάπτονται στους αγροτικούς δρόμους απ’ όπου περνούν με τα αυτοκίνητα. Τα συνεργεία εργάζονται μόνο μια – δυο ώρες νωρίς το πρωί και δεν υπάρχει επίβλεψη. Με αυτό τον τρόπο, είναι βέβαιη η ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς» συμπληρώνουν.

Στις προαναφερόμενες καταγγελίες απάντησε ερωτηθείσα σχετικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία τόνισε ότι «ο δολωματικός ψεκασμός από τα συνεργεία που έχει συγκροτήσει ο τοπικός Συνεταιρισμός εργάζονται κανονικά και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Λιάνος και δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στη διαδικασία. Η δακοκτονία γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς ανά τρία δέντρα, ωστόσο ο πληθυσμός του δάκου είναι πολύ μεγάλος και ήδη έχουμε συστήσει στους ντόπιους παραγωγούς να προχωρήσουν από μόνοι τους σε ψεκασμούς για την αποτελεσματικότερη καταπολέμησή του» πρόσθεσε η ίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το