Τοπικά

Θερινό Πανεπιστήμιο στο Dubrovnik με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Από 15 έως 19 Ιουλίου, έλαβε χώρα στη ρωμαιοκαθολική επισκοπή του Dubrovnik στην Κροατία Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Θεολογία και Πλουραλισμός», στο οποίο έλαβαν μέρος περίπου 40 Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες φοιτητές και ερευνητές κυρίως (αλλά όχι μόνο) από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι ερευνητές που δίδαξαν στο Θερινό Πανεπιστήμιο ήταν μεταξύ άλλων οι Tina Beattie, Καθηγήτρια Καθολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο (Ο πλουραλισμός των κοινωνικών ρόλων, οι γυναίκες και η καθολική θεολογία), Carmelo Dotolo, Κοσμήτωρ της Σχολής Ιεραποστολής του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana στη Ρώμη (Η αυθεντικότητα της θεολογίας στις πλουραλιστικές κοινωνίες) και ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ορθοδοξία, πλουραλισμός και ετερότητα).
Εκτός από τα εργαστήρια, οι καθηγητές του Θερινού Πανεπιστημίου έδωσαν επίσης και δημόσιες διαλέξεις για σημαντικά θέματα που συνδέονται με την πρόκληση του πλουραλισμού (Tina Beattie, Γυναίκες και διαθρησκειακός διάλογος/Γυναίκες, πίστη και ειρηνοποίηση· Παντελής Καλαϊτζίδης, Ορθοδοξία και Εθνικισμός: Βαπτισματική και εθνο-πολιτισμική κοινότητα· Carmelo Dotolo, Το μέλλον του Χριστιανισμού). Τον κύκλο των διαλέξεων άνοιξε ο Željko Tanjić, Πρύτανης του Κροατικού Καθολικού Πανεπιστημίου στο Ζάγκρεμπ ο οποίος μίλησε με θέμα: Πλουραλισμός στις μεταβατικές κοινωνίες – πρόκληση για τη Θεολογία και την Εκκλησία.

Στο πλαίσιο του Θερινού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 16ης Ιουλίου στην παλαιά πόλη του Dubrovnik στρόγγυλη τράπεζα ανοικτή στο κοινό με γενικό θέμα: «Θεολογία και πλουραλισμός», γεγονός που καλύφθηκε από τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παραβρέθηκαν σε αυτήν ο τοπικός ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Mate Uzinić, o Ορθόδοξος επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Dimitrije Rađenović (από τη γειτονική πόλη Trebinje), ρωμαιοκαθολικοί και ορθόδοξοι ιερείς, καθηγητές και φοιτητές από το Θερινό Πανεπιστήμιο και άλλοι ενδιαφερόμενοι από το Dubrovnik. Οι ομιλητές (Carmelo Dotolo, Tina Beattie, Željko Tanjić, και Παντελής Καλαϊτζίδης) συζήτησαν ζητήματα όπως θεολογία και ιστορία, ενότητα και ποικιλία, η περιθωριοποίηση των γυναικών στην Εκκλησία, η διαλεκτική μεταξύ αυθεντίας (magisterium) και ελευθερίας στη θεολογική έρευνα, οι εθνο-θρησκευτικές διενέξεις και η εργαλειοποίηση της πίστης για πολιτικούς και εθνικούς σκοπούς, η πρόκληση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και η εκκοσμίκευση των παραδοσιακών χριστιανικών κοινωνιών, η παγκοσμιοποίηση και η κοινωνική αδικία, το προσφυγικό πρόβλημα, το μέλλον της Ευρώπης κ.ά. Στο τέλος της στρόγγυλης τράπεζας, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις από το ακροατήριο. Η γλώσσα εργασίας ήταν η αγγλική με παράλληλη μετάφραση στα κροατικά. Συντονίστρια της στρόγγυλης τράπεζας ήταν η Bruna Velčić από το Ποντιφικό Βιβλικό ινστιτούτο της Ρώμης.

Κατά τη διδασκαλία και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης υπογράμμισε την ορθόδοξη συμβολή προς την κατεύθυνση μίας θεολογίας της ετερότητας και του προσώπου, όπως αυτή αναπτύχθηκε κυρίως από τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των Ορθοδόξων στην Οικουμενική Κίνηση και τον διαθρησκειακό διάλογο από την έναρξή τους. Μίλησε επίσης για την πλούσια εμπειρία των Ορθοδόξων, οι οποίοι για αιώνες έχουν ζήσει σε πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά περιβάλλοντα, ενώ είναι οι μόνοι που έχουν εμπειρία συνύπαρξης ή έχουν βρεθεί υπό την κυριαρχία του Ισλάμ. Θύμισε επίσης την τραγική εμπειρία πολλών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τη διάρκεια των αιώνων, απόρροια των κατακτήσεων και των πολέμων, ενώ επέκρινε την εθνικιστική στροφή τους και την υιοθέτηση από τις Εκκλησίες αυτές εθνικών σκοπών και αφηγήσεων, σε τέτοιο βαθμό που να ταυτίζονται με τα εθνικά κράτη όπου και βρίσκονται, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες των πλουραλιστικών κοινωνιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το