Τοπικά

Θεραπευόμενοι και θεραπευτές οι “πρωταγωνιστές” της Ημέρας Ψυχικής Υγείας με δρώμενα στον Άγιο Νικόλαο (photos)

Εικαστικά και θεατρικά δρώμενα στον Άγιο Νικόλαο , σήμερα, παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Θεραπευόμενοι και θεραπευτές έδωσαν σε όλους το μήνυμα πως η ζωή είναι στους δρόμους , στις γειτονιές, στις παρέες , στη τέχνη, στην εξωστρέφεια.

Η κ. Παναγιώτα Τσάρκα, υπεύθυνη Ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του νοσοκομείου, τόνισε ότι σήμερα έγινε κάτι διαφορετικό σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

“Σήμερα η ψυχική υγεία έχει φωνή και είμαστε εδώ με τους φιλοξενούμενους ψυχικά πάσχοντες των δύο ξενώνων αλλά και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για να φωνάξουμε  με ένα στόμα και μια φωνή. Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει ψυχική υγεία και πρέπει να τη φωνάζουμε.”, είπε και το δρώμενο που αναπτύχθηκε εικαστικά αφορούσε αποτύπωση των σκέψεων επάνω σε σώμα.

Όποιος ήθελε αποτύπωνε το περίγραμμα του σώματός του πάνω σε χαρτόνι και πάνω σε αυτό “περιέγραφε” ζωγραφίζοντας” τις σκέψεις του. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φιλοξενούμενους με θέμα “Τι θα μας έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή”.

Στον ξενώνα Φιλύρα φιλοξενούνται 15 άτομα και οι έξι μένουν στα προστατευόμενα διαμερίσματα. Πριν λίγες ημέρες ένας φιλοξενούμενος εντάχθηκε στην κοινωνία και επέστρεψε στο σπίτι του.
Στα χρόνια λειτουργίας του ο ξενώνας Φιλύρα- από το 2000 -έχει βοηθήσει 40 άτομα. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό έχει επανενταχθεί κοινωνικά.
Η ψυχολόγος του Νοσοκομείο Βόλου κ. Ευτυχία Κουκουβίνη ασχολείται με ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική και όσους φιλοξενούνται στον ξενώνα.  “Κάνουμε ψυχοθεραπείες και ανάλογα με τα άτομα μπορεί να είναι ομαδικές ή οικογενειακές” δήλωσε σημειώνοντας ότι για τα άτομα που έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα είναι πιο ευεργετικές οι ομαδικές. Τα άτομα που μένουν σε προστατεύομενα διαμερίσματα παρακολουθούν τις συνεδρίες στο Νοσοκομείο.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το