Τοπικά

Θεραπεύσιμος σε ποσοστό 80% ο γυναικολογικός καρκίνος

SOROPTOMISTIKOS

Εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Υγείας διοργάνωσε χθες ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου στο ξενοδοχείο «Παρκ». Συγκεκριμένα η Αλεξάνδρα Πολύζου, ιατρός μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος, ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος της πρόληψης στην υγεία και τη μακροζωία» και η Σμαρούλα Διβάνη, ιατρός κυτταρολόγος, διευθύντρια του τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, μίλησε με θέμα «Γυναικολογικός καρκίνος. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε και φοβάστε να ρωτήσετε».

Η πρόεδρος του Α’ Σοροπτομιστικού Ομίλου Βόλου κ. Κίρκη Παπαδήμα τόνισε πως το θέμα της πρόληψης της υγείας είναι επίκαιρο και η διατήρησή του είναι μέσα στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου ο Σοροπτιμισμός είναι μέλος. Και αναδεικνύουμε αυτό το θέμα προς όφελος των γυναικών και της κοινωνίας.

Η κ. Σμαρούλα Διβάνη τόνισε πως το άκουσμα και μόνο του γυναικολογικού καρκίνου μάς φέρνει φόβο. Όμως δεν είμαστε αβοήθητες μπροστά του. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Μπορεί να προληφθεί, να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί. Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές. Ο καρκίνος του τραχήλου στα πρώτα στάδια είναι σχεδόν πάντα ασυμπτωματικός. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Πάνω από το 80% των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος διαγνώστηκε σε ένα πρώιμο στάδιο, θεραπεύονται πλήρως. Από το 1999 εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Βόλου η μέθοδος της κυτταρολογίας υγρής φάσης. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο πρόληψης καρκίνου του τραχήλου και των προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τους τύπους 16 και 18 ή από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 HPV και εφαρμόζεται σε κορίτσια και γυναίκες 11-26 ετών. Ο εμβολιασμός κάποιων τύπων HPV μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Έχει βρεθεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται για περισσότερους από 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και αφού αυτός ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά, τότε το ασφαλές σεξ χωρίς εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και με τη χρήση προφυλακτικού είναι σημαντικό μέσο πρόληψής του.

Για τον καρκίνο του ενδομήτριου η κ. Διβάνη είπε ότι αναπτύσσεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερες των 45 ετών. Αν ανακαλυφθεί σε πρώιμο στάδιο είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.

Από την πλευρά της η κ. Πολύζου-Πουρναρά τόνισε πως ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι εμβολιασμοί αποτελούν την πρωτογενή πρόληψη που αποσκοπεί στη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της εκδήλωσης νοσημάτων, ενώ η δευτερογενής πρόληψη αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων που δεν έχουν εκδηλωθεί κλινικά. Τέλος από τη στιγμή που θα διαγνωστεί μια νόσος, σημαντικός είναι ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης που συμπίπτει με τη θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης των ήδη διαγνωσμένων νοσημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το