Παραπολιτικά

Θεομηνία και η Πολεοδομία

Θύματα ευτυχώς δεν θρηνήσαμε, αλλά το βουνό «ξεριζώθηκε» και 60 οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Άνθρωποι έζησαν μέρες χωρίς νερό, τις εργασίες τους δεν μπορούν να προσεγγίσουν, γιατί οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και μια ολόκληρη τοπική οικονομία βρίσκεται «στον αέρα».
Πάνω στα χαλάσματα είδαμε να στήνονται ακόμα και πολιτικά παιχνίδια.
Εκτός όμως από το πολιτικό παιχνίδι, πρέπει πρώτα να βρούμε τι έφταιξε για να το διορθώσουμε. Φταίει η κλιματική αλλαγή; Φταίει η βροχή; Ή μήπως φταίει και ο άνθρωπος;
Τα έργα για τα οποία δαπανώνται σήμερα εκατομμύρια ευρώ έχουν προσωρινό χαρακτήρα για να αποκατασταθεί απλά η προσβασιμότητα. Χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια για να υπάρξουν μόνιμα έργα ώστε να μην ξεριζωθεί ξανά το βουνό.
Ο καθηγητής κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος και μίλησε για όσα είδε.
Λουσάτες κατοικίες και ξενοδοχεία – καινούργιες κατασκευές – να έχουν παραβιάσει τους… κανόνες για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες άνεση και θέα. Ήταν σαφέστατος. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και οι ιδιοκτήτες νέων κατοικιών που καταγράφηκαν αυθαιρεσίες, δεν θα αποζημιωθούν, καθώς είναι υπεύθυνοι για τη ζημιά στο περιβάλλον, για την καταστροφή των περιουσιών τους και όσα προκλήθηκαν.
Αναρωτιόμαστε εάν θα αναζητηθούν οι μηχανικοί που υπέγραψαν τις άδειες και οι υπάλληλοι του δημοσίου, που έβαλαν φαρδιά πλατιά τη δική τους υπογραφή.
Ασυνείδητος ή μεγαλομανής ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει από την τσέπη του την καταστροφή της περιουσίας του. Ασυνείδητος όμως και ο μηχανικός; Ασυνείδητοι και οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών; Ευθύνη της Πολιτείας είναι να αποκαταστήσει τις ζημιές και με τις καταγραφές να μιλήσει με ονοματεπώνυμα. Ποιοι κατασκεύασαν και ποιοι υπέγραψαν.
Δεν αρκεί να είμαστε ικανοποιημένοι που όσοι αυθαιρέτησαν δεν έστειλαν ανθρώπους στον τάφο και δεν ζήσαμε μια νέα Μάνδρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το