Τοπικά

Θεόδωρος Μπατάκας: Ο ιερέας που γράφει παιδικά παραμύθια

Ένας ιερέας της τοπικής Εκκλησίας πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο παραμύθι που έγραψε για παιδιά. Ο λόγος για τον δραστήριο εφημέριο του Αγίου Νικολάου, πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Μπατάκα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου «Ο… πειρατής με την κόκκινη βαρκούλα», μίας συλλογής με δέκα λαϊκά διηγήματα κι έδειξε ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και από αυτό το μετερίζι.

O Τρικεριώτης στην καταγωγή κληρικός είναι ευρέως γνωστός στην κοινωνία του Βόλου για το πλούσιο έργο του ως πρόεδρος του συλλόγου συμπαράστασης κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος». Άνθρωπος με ευαισθησίες, αλλά και πολυποίκιλες δράσεις με γνώμονα πάντοτε τη βοήθεια στον συνάνθρωπο, ο π. Θεόδωρος Μπατάκας φανέρωσε για μία ακόμη φορά το συγγραφικό ταλέντο που τον διακρίνει στοχεύοντας στους μικρούς, κυρίως, αναγνώστες του. Ο ίδιος εξομολογήθηκε με περίσσια ειλικρίνεια: «Θέλω να διδάξω στα παιδιά αρετές, οι οποίες στη σύγχρονη κοινωνία έχουν λιγοστέψει απελπιστικά. Τέτοιες είναι η πίστη στον Θεό, η υπακοή και ο σεβασμός στους γονείς, η αγάπη για τον πλησίον, η εργατικότητα, η φιλία και άλλες ξεχασμένες έννοιες».
Το τελευταίο πόνημά του γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2017, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου παιδικού παραμυθιού που έγραψε και είχε τίτλο «Λόγια της στεριάς και της θάλασσας». Ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου αποκάλυψε από πού άντλησε την έμπνευσή του: «Όλα τα παραμύθια και τα διηγήματα είναι εμπνευσμένα από τις περσινές καλοκαιρινές διακοπές μου στη Σκόπελο. Ο πειρατής ουσιαστικά ήταν ένας ψαράς, τον οποίον εγώ χάζευα μέσα στη βαρκούλα του. Κι όταν τον πλησίασα, τα μόνα που του έλειπαν, ήταν ένας γάντζος κι ένα επικάλυμμα ματιού».

Με τον π. Θεόδωρο Μπατάκα να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στο Τρίκερι, το πιο φημισμένο, ίσως, ναυτοχώρι του Πηλίου, η αγάπη για τη θάλασσα δεν προκαλεί έκπληξη. «Στο Τρίκερι έζησα παιδί, έτσι δικαιολογείται πόσο την αγαπώ», είπε με χαμόγελο, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα μηνύματα που προσπάθησε να περάσει μέσα από τις σελίδες του «Πειρατή με την κόκκινη βαρκούλα»: «Ο άνθρωπος όταν απομακρύνεται από τον Θεό και παύει να έχει τη χάρη Του, τότε εξαγριώνεται. Εγώ αυτό που βλέπω καθημερινά στη ζωή μου είναι αυτή η έλλειψη σεβασμού και αγάπης. Γι’ αυτό γεμίζουν τα δικαστήρια, γεμίζουν οι φυλακές, χωρίζουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι, διαλύονται οικογένειες. Πόσα παιδιά σήμερα σέβονται τους γονείς τους και τους υπακούουν; Και πόσοι γονείς είναι όμως σε θέση να αποτελούν άγια παραδείγματα, ώστε να τους ακολουθήσουν τα παιδιά τους;».
Η κατάπτωση των ηθικών αξιών προβληματίζει τον ιερέα, ο οποίος εξήγησε τον λόγο που μέσα από τη μυθοπλασία επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας: «Αυτά τα δύο βιβλία είναι μία φυσική αντίδραση ενός χριστιανού, πατέρα, παππού και ιερέα, ο οποίος βλέποντας την καταστροφή που υπάρχει γύρω του, προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις. Αυτά τα δύο βιβλία δεν διαβάζονται μόνο από παιδιά, αλλά και από μεγάλους».

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τους σκοπούς του «Εσταυρωμένου». «Διακονώ στον «Εσταυρωμένο» 23 ολόκληρα χρόνια. Δεν περιμένουμε να μας φέρουν δωρεές στα γραφεία μας. Εμείς κοπιάζουμε γράφοντας βιβλία, δημιουργώντας dvd’s με ντοκιμαντέρ, αλλά και cd’s με τραγούδια. Έτσι στηρίζεται ο «Εσταυρωμένος» και ποιεί το κοινωνικό του έργο με μεγαλύτερη ευκολία», υπογράμμισε ο π. Θεόδωρος Μπατάκας.
Κλείνοντας δε, προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας εργαστηρίου ραπτικής στις εγκαταστάσεις της «Διακονίας», όπου εθελοντές και εθελόντριες θα ράβουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες για κρατούμενους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το