Ελλάδα

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας έχει ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ρεζιλίκι σε εξωτερικό

theodorakis-stavros-sinenteuksi-708

«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει δέκα προτεραιότητες. Όποιος κι αν είναι πρώτος, θα του θέσουμε αυτές τις προτεραιότητες και αν αυτός δεσμευτεί ότι θα τις υπηρετήσει τότε θα τον στηρίξουμε», ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Το ότι ο Τσίπρας έκανε στροφή την τελευταία στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες για όσα έκανε επτά μήνες. Για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ρεζιλίκι στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό», ενώ αναφέρθηκε και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικράτειας του Ποταμιού τονίζοντας «Είμαι πολύ περήφανος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο. Είναι ένας άνθρωπος με πραγματική γνώση της κατάστασης και αυτός που εγκαινίασε τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη». Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε στήριξη από τους ψηφοφόρους των επερχόμενων εκλογών για «Να δυναμώσει το Ποτάμι, ώστε να υπάρξει ένας νέος, καθαρός «παίκτης» στο πολιτικό μας σύστημα», και παράλληλα κάλεσε τον κόσμο «να σκεφτεί σε ποιους από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τους παλαιότερους της ΝΔ θα εμπιστεύονταν τη δουλειά του». Τέλος, αναφέρθηκε και στα ζητήματα διαφθοράς του δημόσιου τονίζοντας «Έχουμε προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο. Πρέπει να δημιουργηθεί μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών, μ” έναν σοβαρό άνθρωπο επικεφαλής και δίπλα του μια ελεγκτική Αρχή».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κυρίου Θεοδωράκη είναι τα εξής

«Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις για τη χώρα. Στις 21 του μήνα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα και όχι να την σπρώξουμε στο γκρεμό. Το ότι ο κ.Τσίπρας έκανε στροφή την τελευταία στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες για όσα έκανε επτά μήνες. Για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ρεζιλίκι στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό».
«Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η ένσταση του κ. Τσίπρα γι” αυτό που λέει το Ποτάμι. Δηλαδή αν ο κόσμος αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας θα πει «δεν βοηθάω και πάμε ξανά σε εκλογές»; Ας αποφασίσουμε τι βάζουμε πάνω απ” όλα. Εμείς πάνω απ” όλα βάζουμε τη χώρα γιατί αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Και για εμάς αυτό σημαίνει σταθερότητα. Ο κόσμος θέλει, επιτέλους, να λυθεί η πολιτική εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας της. Αυτό είναι άσχημο, αλλά είναι και μια πιθανή επενδυτική ευκαιρία. Κάποιος όμως που περιμένει να επενδύσει δεν θα το κάνει αν δεν επανέλθει πρώτα η ομαλότητα».
«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει δέκα προτεραιότητες. Όποιος κι αν είναι πρώτος, θα του θέσουμε αυτές τις προτεραιότητες και αν αυτός δεσμευτεί ότι θα τις υπηρετήσει τότε θα τον στηρίξουμε. Τον τελευταίο καιρό, υπήρξε μια επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι κατ” αρχήν θετικό. Η καλή σχέση όμως που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας δεν είναι επαρκές στοιχείο για να κυβερνήσουμε μαζί. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτές τις δέκα προτεραιότητες. Και φυσικά πρέπει να υπάρξουν και οι άνθρωποι στους οποίους θα συμφωνήσουμε και οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτές τις προτεραιότητες. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τους θεσμούς και είναι πολύ σημαντικό το ποιοι άνθρωποι θα κληθούν να υπηρετήσουν και να λύσουν τα προβλήματα της χώρας».
«Αυτή η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με 152 βουλευτές γιατί οι αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε είναι τεράστιες. Αν οι μισοί πετροβολούν τους άλλους μισούς, δεν θα κάνουμε τίποτα. Οι αλλαγές που πρέπει να κάνει η ελληνική κοινωνία, στις οποίες έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης, πώς θα υλοποιηθούν; Από έναν υπουργό που θα φοβάται μην πέσει η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή; Εμείς ζητάμε από τον κόσμο -επειδή τους δύο μεγάλους τους γνωρίσαμε και τους πληρώσαμε ακριβά- να τους ψαλιδίσει λίγο τα φτερά των μεγάλων κομμάτων. Ζητάμε να δυναμώσει το Ποτάμι, ώστε να υπάρξει ένας νέος, καθαρός «παίκτης» στο πολιτικό μας σύστημα. Εμείς έχουμε τον τρόπο να επιβάλλουμε συναινέσεις. Όταν πρώτος είπα στη Βουλή «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε» πολλοί αντέδρασαν. Τελικά έκαναν αυτό που είπαμε εμείς. Αν ο όμως ο κ.Τσίπρας μας είχε ακούσει και είχε φέρει τη συμφωνία όταν του λέγαμε, και όχι 3 μήνες μετά, η χώρα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
«Οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι συμβούλευαν το Ποτάμι να το παίξει αντάρτης και τότε η εξουσία θα έρθει από μόνη της στα χέρια μας. Έλεγαν «βρίζε τους παλιούς, βρίζε και τους καινούριους». Εμείς όμως είπαμε «όχι» και επιλέξαμε το ρόλο του χρήσιμου και του υπεύθυνου. Είναι πολύ εύκολο να λες «όχι». Μπορεί να είχαμε μόνο 6% αλλά καθορίσαμε τα πράγματα στην προηγούμενη Βουλή».
«Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, δεν θα επανέλθει ποτέ το χαμόγελο στους Έλληνες»
«Είμαι πολύ περήφανος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο και του ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου επικρατείας του Ποταμιού. Είναι ένας άνθρωπος με πραγματική γνώση της κατάστασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτός που εγκαινίασε τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη»
«Αν δεν αντιμετωπίσει η χώρα την ανεργία και τη μαύρη εργασία, δεν θα ορθοποδήσει ποτέ. Αυτός είναι μεγάλος μας στόχος και δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από αυτήν. Πρόσφατα έμαθα ότι τα από τα 2 δις ευρώ του ΕΣΠΑ για τα ψηφιακά μέσα απορροφήσαμε μόνο το 1 δις. Χάνουμε συνεχώς χρήματα. Πρέπει όμως και να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν στους πονηρούς».
«Το Ποτάμι έχει προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο. Πρέπει να δημιουργηθεί μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών, μ” έναν σοβαρό άνθρωπο επικεφαλής και δίπλα του μια ελεγκτική Αρχή. Αυτός, και μόνο αυτός, θα πρέπει να υπογράφει τις προμήθειες. Το είπαμε στη Βουλή, αλλά δεν μας άκουσαν. Μόνο έτσι θα τελειώσει το πλιάτσικο και η σπατάλη στο Δημόσιο. Αν το μέλι είναι μπροστά σου είναι πολύ εύκολο να βουτήξεις το χέρι σου. Εμείς λέμε ότι το μέλι να μην είναι μπροστά σε κανέναν».
«Πρέπει ενωμένο το πολιτικό σύστημα να βρει τους κανόνες, ώστε αυτή η χώρα να σταματήσει να ζημιώνεται. Ως χώρα χάσαμε 35 δις ευρώ από φόρους που δεν εισπράχθηκαν. Η ΝΔ τον έδιωξε τον Χάρη Θεοχάρη, διότι τα παλιά κόμματα δεν αντέχουν διαφάνεια. Δεν αντέχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής».
«Πήγα δύο φορές στα ακριτικά νησιά. Όταν επέστρεψα, είπα ακριβώς τι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Δεν έκαναν τίποτα και φτάσαμε στο σημείο να μας πει ο ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει ένας αρμόδιος στην Ελλάδα για να συνεννοηθούμε. Μας παρουσίασαν διεθνώς δηλαδή ως μιας χώρα που δεν μπορεί να παρέχει ούτε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ούτε ασφάλεια στους πολίτες της. Πρέπει να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές στην Τουρκία. Και φυσικά οι πρόσφυγες, που είναι υποχρέωσή μας να τους περιθάλψουμε, πρέπει να κατανέμονται στην Ευρώπη από την πρώτη στιγμή».
«Το Ποτάμι παίρνει τα λιγότερα χρήματα από το κράτος και φυσικά δεν παίρνει χρήματα από τις τράπεζες. Όλα τ” άλλα κόμματα είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες».
«Πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης σε ποιους από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τους παλαιότερους της ΝΔ θα εμπιστεύονταν τη δουλειά του. Ζητήσαμε να μας πουν με ποιους σκέπτονται να κυβερνήσουν την επόμενη των εκλογών. Εμείς θα δώσουμε τα ονόματα που προτείνουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας στη δημοσιότητα. Ας το κάνουν και οι άλλοι».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το