Ελλάδα

Θεοχαράκης: Πολιτική απόφαση το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι

euroworking
Μεγάλη απόσταση χωρίζει ακόμη την ελληνική πλευρά από τους εκπροσώπους των θεσμών στη διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόγραμμα. Υστερα από τις μαραθώνιες συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Brussels Group και την τηλεδιάσκεψη των τεχνικών εμπειρογνωμόνων στο Euroworking Group, o γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι «είναι πολιτική απόφαση το αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».
Ο κ.Θεοχαράκης ανέφερε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν πολλά θέματα, ωστόσο παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι διαφορές αυτές εστιάζονται κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά για το θέμα του ύψους του κατώτατου μισθού.
Κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό πρακτορείο, δήλωσαν νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο.
Οπως αναφέρθηκε στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.
«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.
«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάνη Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε τις περιορισμένες προσδοκίες του Βερολίνου για επίλυση της ελληνικής κρίσης κατά το Eurogroup της Παρασκευής. Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι η ευρωζώνη αναμένει μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup.
Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.
Ακόμη σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σήμερα στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πριν από ένα ή δύο μήνες, μη έχοντας καταστεί δυνατή έως τώρα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδα με τις επί μέρους μεταρρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου θεωρεί πως δεν θα υπάρξει στο Eurogroup της Λετονίας, μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group, «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το