Τοπικά

Θεμελιώθηκε το κτίριο που θα στεγάσει τους Ίωνες στη Νέα Ιωνία 

Η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου, όπου θα στεγαστεί η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» πραγματοποιήθηκε χθες σε κλίμα χαράς, αλλά και συγκίνησης. Ο πολιτιστικός σύλλογος που κρατά ζωντανή την κληρονομιά του μικρασιατικού ελληνισμού θα αποκτήσει σε λίγους μήνες τη δική του στέγη.
Το κτίριο βρίσκεται στα βόρεια και δυτικά του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην οδό Χρ. Λούλη 68, ώστε να συνδέεται συμβολικά και θρησκευτικά με τον ναό σύμβολο των Μικρασιατών της πόλης μας. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 880.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι στους 18 μήνες.
Μέλη του συλλόγου, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών αρχών και άλλοι πολίτες παρευρέθηκαν στην τελετή θεμελίωσης, όπου η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους για την εκπλήρωση αυτού του σημαντικού στόχου, την απόκτηση δηλαδή μιας στέγης για τους Ίωνες.

Συγκεκριμένα, η κ. Πετσιάβα τόνισε πως «η 30ή Ιουνίου 2019 είναι για εμάς τους Ίωνες μια μέρα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Γιατί ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Είναι μια μέρα χαράς, γιορτής, αλλά και βαθιάς συγκίνησης».
Η ίδια πρόσθεσε πως το κτίριο αυτό θα αποτελέσει για την πόλη μας ένα κόσμημα και μια κυψέλη πολιτισμού, ένα κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε πως η χθεσινή ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους ανθρώπους που πριν πολλά χρόνια ήρθαν στην Ελλάδα και πρόσφεραν με τη δουλειά, τη συνεργασία, τον πολιτισμό τους και αξίζουν. «Θεμελιώνουμε ένα κτίριο, που θα αποτελεί μια κιβωτός της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών και των απογόνων τους. Γιατί το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα, είναι η μνήμη. Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα».
Ο ίδιος συνεχάρη τον σύλλογο των Ιώνων που είχε τον σεβασμό και τη βούληση να διατηρήσει την ιστορία της Μικρασίας.
Συμπλήρωσε δε πως το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο.
Χαιρετισμό εκφώνησε και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που στάθηκε στη σημασία αυτού του κτιρίου για τους Ίωνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το