Τοπικά

Θεμέλια ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος στα απομεινάρια στο Διμήνι – Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Έλενας Λαμπράκη

Το σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου και οι «Εκδόσεις Πηγή» παρουσίασαν χθες παρουσία αρκετού κόσμου στο αμφιθέατρο Σαράτση το βιβλίο της Ελένης Λαμπράκη «Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι».
Η κ. Ελένα Λαμπράκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου, σημείωσε για το βιβλίο ότι «μια τάξη παιδιών Γ’ Δημοτικού επισκέπτεται το Μουσείο Βόλου, όπου από εκεί ένα κοριτσάκι φεύγει με τη φαντασία του καθώς ακούει την Αγγελική, η οποία είναι ξεναγός και μουσειοπαιδαγωγός, και πηγαίνει στο προϊστορικό Διμήνι. Εκεί ζει μαζί με μια άλλη ομάδα παιδιών που συναντά και γίνονται φίλοι και μέσα από παιχνίδια, καθημερινές σκηνές και εξερευνήσεις, περιπέτειες κ.ά. ζει και μαζί της κι εμείς την προϊστορία του Διμηνίου και της Νεολιθικής Εποχής».

«Πρόκειται για μια υπέροχη περίοδο δημιουργίας, ανάπτυξης, εμπορίου, τεχνών, τότε γεννήθηκαν πολλά επαγγέλματα, που υπάρχουν έως σήμερα, και αυτό προσπαθώ να δώσω, δηλαδή αυτήν την ιστορική μνήμη που φτάνει στις μέρες μας και τη βιώνουμε και εμείς χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε» συμπλήρωσε η ίδια.
Όσον αφορά στα μηνύματα που θέλει η ίδια να περάσει μέσα από το βιβλίο της είναι πως «πρέπει όλοι μας να προσπαθούμε να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στον πολιτισμό μας και την ανάπτυξή του, να τον προστατεύουμε, να ονειρευόμαστε και να πετάμε όπως έκαναν εκείνα τα παιδιά και να μη σταματάμε να δημιουργούμε. Τα παιδιά να παραμένουν παιδιά, να παίζουν, να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν, να αγαπούν το βιβλίο και τον τόπο, το Μουσείο μας».

Η κ. Ελένη Λαμπράκη κατέληξε λέγοντας ότι «όλα αυτά τα απομεινάρια που βλέπουμε, δεν είναι απλές πέτρες, αλλά είναι πέτρες που μιλούν στην καρδιά μας, τα θεμέλια του ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος, γιατί το Σέσκλο και το Διμήνι είναι από τα πρώτα ευρωπαϊκά χωριά και πρώτοι οργανωμένοι οικισμοί. Επομένως θα πρέπει όλοι μαζί να το βροντοφωνάξουμε και να δώσουμε έμφαση σε αυτό».

Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, η κ. Κατερίνα Μαλαμίτσα, σχολική σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η κ. Ελένη Κυριέρη, δασκάλα, διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και η κ. Λιάνα Πασχούδη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός, μουσειοπαιδαγωγός και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου». Αποσπάσματα του βιβλίου ζωντάνεψαν παιδιά από τη Δ’ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το