Τοπικά

«Θεματοφύλακες» της παράδοσης και της ομορφιάς των Κοκκωτών

Διαμένουν ή όχι στους Κοκκωτούς τα μέλη του Εξωραϊστικού, Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Η Όθρυς», φροντίζουν ενεργά για την εικόνα του χωριού τους και τιμούν με πολλούς τρόπους την ιστορία του. Οι δράσεις του Συλλόγου πολλές, πάντα με επίκεντρο τη διατήρηση της παράδοσης, τον εξωραϊσμό, αλλά και την προβολή όλων όσοι κατάγονται από τους Κοκκωτούς ή πρόσφεραν στο χωριό.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι και ο καθαρισμός του μονοπατιού που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για τους κατοίκους που ήθελαν να μεταβούν στην Άνω Ξενιά. Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ημέρες, στις 11 Ιουνίου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ευστάθιο Πολυμέρου και το μέλος Χρήστο Σύρο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Όθρυς» Ευστάθιος Πολυμέρου

Πριν γίνει ο δρόμος για την Άνω Ξενιά, οι κάτοικοι κινούνταν από το μονοπάτι, πέντε χιλιομέτρων, με τα μουλάρια ή πεζή. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το μονοπάτι για να μεταβούν στη Μονή της Παναγιάς Ξενιάς και να προσκυνήσουν.
«Ενώ καθαρίζαμε το μονοπάτι, σημαδεύαμε κάποια δέντρα. Έτσι, αν βρεθεί στο μονοπάτι κάποιος που δεν το ξέρει, θα μπορέσει να κινηθεί με τα σημάδια. Είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι με βελανιδιές, κέδρους, πλατάνια και ρέματα» δήλωσε ο κ. Πολυμέρου.

Η δράση του Συλλόγου όμως δεν περιορίζεται στον καθαρισμό μονοπατιών. Όταν σταμάτησε η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κοκκωτών ελλείψει μαθητών, τα μέλη με δική τους δαπάνη και με δωρεές, αλλά πρωτίστως με προσωπική εργασία, έφτιαξαν τη σκεπή και το εσωτερικό του, και το αναδιαμόρφωσε για τη στέγαση του Συλλόγου. Επίσης τοποθέτησαν παγκάκια στο προαύλιο του σχολείου και στην πλατεία, ενώ με πρωτοβουλία του Συλλόγου ο Δήμος Αλμυρού τοποθέτησε παιδική χαρά στο προαύλιο.
Επίσης μέλη του Συλλόγου ανακαίνισαν τρεις βρύσες στο χωριό και έφτιαξαν την προτομή του Νικόλαου Μιχόπουλου, ιδρυτή του πρώτου ελληνικού συνεταιρισμού, στην πλατεία του χωριού, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν το 2017, στα οποία παρευρέθηκαν και απόγονοι του Νικ. Μιχόπουλου.

Ακόμη ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει έξι αφιερώματα και το πρώτο αφορούσε στο ίδιο το χωριό. Το δεύτερο και το τρίτο ήταν για τους Κοκκωτιανούς αγωνιστές του 1821 Κωνσταντίνο Σακελίωνα και Αθανάσιο Αθ. Φράγκου. Το σχολείο ήταν το επίκεντρο του τέταρτου αφιερώματος, όπου ο Σύλλογος ανέτρεξε σε όλη την Ελλάδα και κατόρθωσε να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό δασκάλων που δίδαξαν στο Δημοτικό Σχολείο και απένειμε σε αυτούς τιμητική διάκριση για την προσφορά τους. Για τον Νικ. Μιχόπουλο ήταν το πέμπτο αφιέρωμα και τα αποκαλυπτήρια της προτομής το έκτο. Στις δράσεις συγκαταλέγονται η περίφραξη τμήματος της δεξαμενής πόσιμου νερού και η μεταφορά τμημάτων από το παλαιό Μνημείο Ηρώων στο ιερό ναό Αγίας Παρασκευής.

Στην είσοδο των Κοκκωτών τα μέλη του Συλλόγου έχουν φυτεύσει 40 μουριές και έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.
Ο Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2003, αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, κάτοικοι του χωριού και άνθρωποι που έχουν φύγει από τους Κοκκωτούς, αλλά δεν άφησαν πίσω τις «ρίζες» τους.
«Τα μέλη μας είναι Κοκκωτιανοί. Οι περισσότεροι δεν μένουν στον χωριό, αλλά το αγαπούν και φροντίζουν για αυτό» σημείωσε ο κ. Πολυμέρου και πρόσθεσε συγκινημένος πως «οι πατεράδες μας μάς άφησαν κάτι στο χωριό, εμείς να μην αφήσουμε τίποτα πίσω μας; Θέλουμε και εμείς να αφήσουμε μια παρακαταθήκη. Τα χωριά έχουν λίγα πράγματα. Αν τα εγκαταλείψεις, τι θα μείνει στο πέρασμα του χρόνου;».
Τα μέλη του Συλλόγου διατηρούν την παράδοση για την επόμενη γενιά. «Θα πατήσουν στα δικά μας βήματα» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το