Τοπικά

Θεματικό Μουσείο για τον μεσαιωνικό Βόλο – Πρόταση από απόφοιτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τη δημιουργία ενός θεματικού μεσαιωνικού Μουσείου στον Βόλο και ειδικότερα στην περιοχή των Παλαιών, που θα καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 4ο μέχρι και τον 15ο αιώνα, πρότεινε μέσω της διπλωματικής εργασίας η απόφοιτη πλέον του διατμηματικού Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού» Κωνσταντία Τριανταφυλλοπούλου.
Η εργασία της με τίτλο «Μεσαιωνικός Βόλος: Μια πρόταση για δημιουργία θεματικού μουσείου» και επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Μ. Ζουμπουλάκη έρχεται να αξιοποιήσει μια μάλλον άγνωστη σε πολλούς ιστορική περίοδο της πόλης μας, τον Μεσαίωνα.
Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντία Τριανταφυλλοπούλου «στη συγκεκριμένη μελέτη έγινε προσπάθεια συλλογής ιστορικών στοιχείων για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή κατά τον Μεσαίωνα από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα. Αναζητήθηκε μια νέα πτυχή στον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας και στο ιστορικό παρελθόν μιας περιόδου «άγνωστης» στο ευρύ κοινό και εξετάστηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης και προβολής του με σύγχρονους τρόπους».

Μουσείο 300 τ.μ.
Αναφερόμενη στην ιστορική διαδρομή που ακολούθησε, είπε πως «από την Παλαιοχριστιανική Δημητριάδα, στο Κάστρο των Παλαιών και την πολιορκία του από μια σειρά κατακτητών ανά τους αιώνες, με το λιμάνι πάντα στο προσκήνιο φτάσαμε στη σημερινή πόλη του Βόλου. Επιλέχθηκε η περιοχή των Παλαιών και συγκεκριμένα η οδός Λαχανά και Γιαννιτσών ως τοποθεσία για να δημιουργηθεί ένα θεματικό Μεσαιωνικό μουσείο και συνοδεύει τα ιστορικά στοιχεία και μνημεία που εξερευνήσαμε. Εκεί σε χώρο 300 τ.μ. θα γίνεται η αφήγηση της ιστορίας και θα παρουσιάζεται η μεσαιωνική κληρονομιά της περιοχής κυρίως μέσω τεχνολογικών και διαδραστικών εφαρμογών (βιντεοπροβολές, 3D αναπαραστάσεις μνημείων, virtual προβολές, 3Danimation), αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίσαμε με σκοπό να ικανοποιήσει κίνητρα όπως μόρφωση, εκπαίδευση και πολιτισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τείχη του Κάστρου των Παλαιών, την παλαιοχριστιανική εκκλησία Βασιλική της Δημοκρατίας, την Κοιμητηριακή Βασιλική εκκλησία, τα βυζαντινά λουτρά και το Υδραγωγείο».

Τα οφέλη
Η κ. Τριανταφυλλοπούλου σημείωσε πως «στόχος της πρότασης είναι να αναδείξει τη μεσαιωνική ιστορία του τόπου και να την αξιοποιήσει ώστε να αποτελέσει η περιοχή πόλο ανάπτυξης του Πολιτιστικού τουρισμού (μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αφορά όσους ταξιδεύουν για να ανακαλύψουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας χώρας), προκειμένου η πόλη να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, και ταυτόχρονα να προσελκύσει επισκέπτες διαφορετικών εθνικοτήτων. Παράλληλα, θα γίνουν γνώστες της ιστορίας τους οι κάτοικοι της περιοχής. Σαν επακόλουθο της καινοτόμας αυτής επένδυσης η πόλη θα βελτιώσει την εικόνα της και τη φήμη της. Η χρήση των νέων τεχνολογιών εντός του μουσείου κρίθηκε απαραίτητη τόσο για τουριστικούς λόγους όσο και για την κατανόηση και ερμηνεία των ερειπίων και ευρημάτων, να προστατεύσει τυχόν υποβάθμισή τους και να μπορούν να εξετασθούν σε βάθος στοιχεία όπως το νόημα και ο σκοπός της δημιουργίας τους, η αρχική τους σημασία και ιστορία, επιτρέποντας την αποκατάστασή τους. Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς αναπαριστά το παρελθόν και αποκαθιστά τα χαμένα μνημεία συνδυάζοντας αρμονικά το παλιό με το νέο καθιστώντας το μουσείο ανταγωνιστικό προορισμό ισάξιο άλλων μεσαιωνικών γνωστών μουσείων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το