Τοπικά

Θέλουν να σπουδάσουν στον Βόλο λόγω κρίσης

Όλο και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι υποψήφιοι από το νομό Μαγνησίας οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στον Βόλο, προκειμένου οι γονείς τους να περιορίσουν κατά πολύ τα φοιτητικά έξοδα.
Μάλιστα, αν άλλες εποχές οι γονείς, με ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες περιπτώσεις, παρενέβαιναν στο θέμα της επιλογής της σχολής από τον υποψήφιο, πλέον η δική τους παρουσία περιορίζεται κυρίως σε συστάσεις προς τα παιδιά τους για επιλογή σχολών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί για σπουδές εκτός Βόλου δεν μπορούν να καλύψουν τα φοιτητικά έξοδα.
Άλλωστε το ελάχιστο μηνιαίο κόστος σπουδών για ένα φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής του, ανέρχεται στα 600 ευρώ και με δεδομένο ότι πληρώνει ενοίκιο και σιτίζεται στη φοιτητική λέσχη.

Με τη μείωση των μισθών το να εξασφαλίζει ο γονέας το μήνα μίνιμουμ 600 ευρώ για τις σπουδές του παιδιού του δεν είναι ό,τι πιο εύκολο πλέον.
Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Εύη Λοντρίδου επισήμανε πως πολλοί υποψήφιοι θέλουν να περάσουν σχολές του Βόλου, προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα από τις σπουδές. Αυτή η τάση εμφανίστηκε σταδιακά στην αρχή της κρίσης και δυναμώνει όλο και περισσότερο.
Παράλληλα υπογράμμισε πως οι υποψήφιοι ακόμη και μέσα στην κρίση επιδιώκουν να δηλώνουν σχολές της επιθυμίας τους, ασχέτως αν γνωρίζουν ότι σε πρώτη φάση μπορεί να μην έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Άλλωστε για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα το μέλλον είναι αβέβαιο.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης επισήμανε πως η διαμονή στον Βόλο για μείωση των εξόδων αποτελεί ένα σοβαρό κριτήριο στις επιλογές των υποψηφίων και αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο μέσα στην κρίση. Από την άλλη διαπιστώνουμε και ένα ενδιαφέρον για σπουδές στην Κύπρο, για όσους βέβαια έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.

Άλλος διευθυντής λυκείου του Βόλου επισήμανε πως πολλοί υποψήφιοι θέλουν να πετύχουν στα τμήματα του Βόλου. Αφενός ο λόγος είναι οικονομικός, δηλαδή τα παιδιά γνωρίζουν τις δυσκολίες που προκαλεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η φοίτηση μακριά από το σπίτι. Αφετέρου, πολλοί υποψήφιοι έχουν γνωρίσει τα τμήματα μέσα από επισκέψεις τους στο Πανεπιστήμιο, όπως στο πλαίσιο των «ανοικτών θυρών» και έχουν γοητευτεί από το επίπεδο σπουδών και τις υποδομές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η αγωνία των υποψηφίων ίσως να λήξει και εντός εβδομάδας, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι πιο πιθανές ημερομηνίες για ανακοίνωση των βάσεων είναι είτε η Παρασκευή 25 Αυγούστου, είτε η Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το