Πολιτισμός

«Θέλω να σκίσω το εκλογικό μου δικαίωμα» – Το πρώτο βιβλίο του Βολιώτη σκιτσογράφου Δ. Δημαρέλου “Θ”

Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (16)

Με έναν ευρηματικό τίτλο που διάλεξε για το πρώτο βιβλίο του, ο Δημήτρης Δημαρέλος παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές που κατέγραψε με το πενάκι του τη χρονιά που μας πέρασε, στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας. «Θέλω να σκίσω το εκλογικό μου δικαίωμα» τιτλοφορείται η συλλογή με τις 30 καλύτερες γελοιογραφίες του νεαρού Βολιώτη σκιτσογράφου, ο οποίος αύριο θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μας την δουλειά του κόντρα στη γκρίζα καθημερινότητα που βιώνουμε στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης.

Ο νεαρός καλλιτέχνης για πρώτη φορά συστήθηκε στους Βολιώτες αναγνώστες μέσα από τις σελίδες της «Θεσσαλίας», την περίοδο που ήταν ακόμη μαθητής Λυκείου. Μόλις είχε συμπληρώσει τα 17 χρόνια του, όταν δημοσίευσε τις πρώτες του γελοιογραφίες, ξεχωρίζοντας από τότε με το ταλέντο του, αλλά και την ευαισθησία του πάνω στα κοινωνικά δρώμενα. Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε επίσημο συμβόλαιο συνεργασίας με το πρακτορείο γελοιογραφίας «Cartoon Movement» που εδρεύει στο Άμστερνταμ, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε τις σπουδές εξ αποστάσεως στο τμήμα Τέχνης και Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Λάνκασαϊρ της Αγγλίας (πρόσφατα άρχισε το μεταπτυχιακό του πάνω στη «Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική»).
Ο Δημήτρης Δημαρέλος παρότι αυτοδίδακτος, έχει να επιδείξει αρκετές διακρίσεις σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, πιστοποιώντας στην πράξη ότι το μέλλον του ανήκει. Παρόλα αυτά ο 21χρονος σκιτσογράφος παραμένει προσγειωμένος και υπόσχεται να συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη που αγαπά από παιδί. Η κυκλοφορία του βιβλίου «Θέλω να σκίσω το εκλογικό μου δικαίωμα» από τις εκδόσεις «Μέθεξις», στάθηκε αφορμή για μία συζήτηση με τον Βολιώτη σκιτσογράφο, τόσο για την πρώτη συγγραφική του απόπειρα, όσο για την τέχνη της γελοιογραφίας γενικότερα.
«Πρόκειται για μία συλλογή γελοιογραφιών με θέμα την πολιτική επικαιρότητα του 2015», είπε χαρακτηριστικά για το βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο στις 19.00 στο Yacht Club του ξενοδοχείου «Ξενία», για να μιλήσει στη συνέχεια για τη δύναμη που κρύβει ένα σκίτσο: «Η πολιτική γελοιογραφία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια ελεύθερης έκφρασης. Ανέκαθεν αποτελούσε μέσο έκφρασης της κοινής λαϊκής γνώμης. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα».

Σ02 Φ2 (ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΙΣΙΟ)
Δείγμα της δουλειάς του ταλαντούχου γελοιογράφου

Με την πένα του δείχνει πως διακωμωδεί τα δεινά της σύγχρονης Ελλάδας, καταθέτοντας έτσι την άποψή του για την σημερινή κατάσταση: «Το χειρότερο όλων είναι η απαισιοδοξία που υπάρχει και η ανακύκλωση των στερεοτύπων που παρατηρώ στην πολιτική σκηνή. Βλέπουμε συνεχώς τα ίδια πρόσωπα. Από τη μία πλευρά αυτό είναι καλό για εμάς, γιατί έχουμε υλικό να δουλέψουμε. Όμως, δεν είναι καθόλου καλό για την κοινωνία, την Ελλάδα». Κάνοντας τις γελοιογραφίες επιχειρεί να περάσει τα δικά του μηνύματα: «Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να αποβάλλω αυτή τη μαυρίλα που παρατηρεί κάποιος στα τηλεοπτικά πλάνα των δελτίων ειδήσεων. Εμένα με ενδιαφέρει να μπορεί ο πολίτης να κοιτάξει ένα σκίτσο και να αντικρίσει την πραγματικότητα, κοινωνική και πολιτική, με πιο αισιόδοξη ματιά. Να τον κάνω να γελάσει με τα δρώμενα, μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία. Από εκεί και πέρα, εφόσον το δει πιο αισιόδοξα, να χτίσει τη δική του κριτική άποψη και γνώμη πάνω σ’ αυτά».
Όσο για το εάν ο κόσμος αποκωδικοποιεί εύκολα τα σκίτσα του; Ο Βολιώτης δημιουργός απάντησε: «Αυτό αποτελεί υποχρέωση και δουλειά του γελοιογράφου. Το κάθε μήνυμα πρέπει είναι ξεκάθαρο και να δίνεται με τον σωστό τρόπο, ώστε ακόμη και ο πιο απλός άνθρωπος να αντιλαμβάνεται την ουσία των πραγμάτων».
Ανήκοντας στη νέα γενιά, δεν διστάζει να εκφράσει την αγωνία του για το αύριο, αν και φρόντισε να δώσει μία νότα αισιοδοξίας: «Παρότι ενηλικιώθηκα σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, αισιοδοξώ για το μέλλον. Οι αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε γενιές τώρα, αλλά και με όσα ακούω από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι καθημερινά, θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το