Πολιτισμός

Θέατρο για μαθητές με χρήση της τεχνολογίας – Η Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου ανεβάζει την «Αντιγόνη»

Την ουσιαστική επαφή των μαθητών της πόλης με το αρχαίο δράμα, μέσα από τον συνδυασμό της θεατρικής δράσης με τη χρήση της τεχνολογίας, οραματίζεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, κ. Γρηγόρης Γαλάτης, με αφορμή το ανέβασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από την Παιδική Σκηνή τον προσεχή Νοέμβριο.

Μιλώντας για το έργο που θα σκηνοθετήσει η Εύη Δημητροπούλου, ο επικεφαλής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου επισήμανε ότι πίσω από την πρώτη παραγωγή της φετινής σεζόν και την τολμηρή επιλογή της «Αντιγόνης» κρύβεται ένα φιλόδοξο project εν μέσω της δυστοπικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19 στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης.
Ο κύκλος των παραστάσεων θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο εάν οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την προσέλευση των μαθητών στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, θα επιστρατευτεί η τεχνολογία και θα γίνουν διαδικτυακές προβολές. «Το project «Αντιγόνη» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, απευθύνεται κυρίως σε εφηβικό κοινό. Πρόκειται για μία διασκευή κι ένα πρόγραμμα που θα εξελίσσεται στην πορεία του, μέσα από τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάτης, που συμπλήρωσε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους μαθητές του Βόλου και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που θα σχηματίσουμε, να υπάρξει μία διάδραση. Να προκύψει ένας διαδικτυακός θεατρικός διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί και μετά την πρεμιέρα».

Η… αναμέτρηση επί σκηνής με την τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, αποτελεί πρόκληση για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ο οποίος όμως υπενθύμισε πως η «Αντιγόνη» δεν είναι άγνωστη στους μαθητές. «Ούτως ή άλλως συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη των αρχαίων ελληνικών. Είναι ένα οικείο θέμα, ενώ ακόμη και για τα παιδιά που δεν την έχουν διδαχθεί, η παράσταση θα είναι μία εισαγωγή κατά κάποιον τρόπο στο αρχαίο δράμα. Από εκεί και πέρα, με το πλούσιο υλικό που διαθέτουμε, γιατί κινηματογραφούμε τις πρόβες, μπορεί να προκύψει μία μορφή ντοκιμαντέρ, ώστε οι μαθητές να καταλάβουν πώς λειτουργεί το θέατρο, αλλά και πώς στήνεται μια παράσταση».

Συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Γαλάτη σε αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα είναι η Εύη Δημητροπούλου, για την οποία ο υπεύθυνος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια: «Στόχος είναι η δημιουργία ενός ζωντανού θεατρικού κυττάρου στην πόλη. Το είχα στο μυαλό μου από καιρό. Τώρα που βρήκα μία άξια συνεργάτιδα, όπως είναι η Εύη Δημητροπούλου, που μετράει πολλά χρόνια στον χώρο και είναι αξιόλογη δημιουργός, μέσα σ’ αυτό το δυστοπικό τοπίο, κάναμε μια αρχή, με την ελπίδα πως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σημαντικό. Μέσα από ένα σπουδαίο έργο, όπως είναι η «Αντιγόνη», θέλουμε να συνδυαστεί η θεατρική δράση με τη χρήση της τεχνολογίας και να δημιουργηθεί ένα ώριμο πεδίο που θα επιτρέψει την ουσιαστική επικοινωνία των μαθητών με το αρχαίο δράμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το