Τοπικά

Θεατρικό εργαστήρι στο 1ο ΓΕΛ Βόλου – Εμπλουτίστηκε από εξαιρετικές χορογραφίες

Πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρικό εργαστήρι-ομάδα χορού υλοποιήθηκε φέτος στο 1ο ΓΕΛ Βόλου. Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια κ. Μωραΐτη Σταματία, ενώ συνεργάτες της ήταν οι καθηγητές κ.κ. Βουλγαρίδης Γιώργος και Αποστολίδου Αναστασία.
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Καλλιώρα Ευγενία ,Κοτρώτσιου Ελένη, Κυρίτσης Δημήτρης, Μαυρομάτης Γιώργος, Μπουκουβάλα Βασιλεία, Πανταζή Δαυίδα, Παππάς Μάκης, Σολδάτου Ισμήνη, Σταμούλος Αλέξανδρος. Τη χορογραφία ανέλαβε η Μπουκουβάλα Βασιλεία.

Σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους οι παραπάνω μαθητές και καθηγητές εργάστηκαν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις για τη θεατρική παράσταση «La Nonna» του Roberto Cossa.
Ως παιδαγωγικοί στόχοι ορίστηκαν η συνεργασία των μαθητών, η αισθητική τους καλλιέργεια, η εκγύμναση του σώματος, η αυτενέργεια και η έκφραση των συναισθημάτων τους, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους και η εξωστρέφεια αυτών, η τόνωση της δημιουργικής τους σκέψης και των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων . Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών μελέτησαν το έργο, παρακολούθησαν τις πρόβες και συνεργάστηκαν με τη θεατρική ομάδα του σχολείου, ερεύνησαν το έργο μουσικών δημιουργών και επέλεξαν μουσικά κομμάτια, δημιούργησαν χορογραφίες προσαρμοσμένες στις επιθυμίες και στις δεξιότητές τους, επέλεξαν τα κοστούμια τους και επίμονα έκαναν πρόβες για την εκμάθηση των χορογραφιών. Το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση που παίχτηκε δύο φορές: μία στο σχολείο και μία, ανοιχτή στο κοινό, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Η επίδραση του εγχειρήματος στους μαθητές ήταν μεγάλη και θετική. Εργάστηκαν, δημιούργησαν και ικανοποιήθηκαν από το έργο τους αλλά κυρίως διασκέδασαν και καλλιέργησαν τις μεταξύ τους σχέσεις. Η αποδοχή και η θετική κριτική από την ευρύτερη κοινωνία ήταν επίσης μεγάλη. Οι χορογραφίες και οι χορευτικές ικανότητες των μαθητών μάγεψαν το κοινό.

Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, φιλόλογος-συγγραφέας κ. Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως «οι σχολικές δραστηριότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντιμετωπίζονται ως δραστηριότητες με πλούσιο γνωστικό όφελος για τους μαθητές. Τα Προγράμματα των Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι μία εξέχουσα δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο την καλλιέργεια της έκφρασης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη, την προώθηση αλλά και παραγωγή στοιχείων πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό ανάμεσα στα άλλα όλη τη χρονιά οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναπτύσσονται θεατρικά, μουσικά, χορευτικά, εικαστικά εργαστήρια, μαθητικές εφημερίδες με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας και μυθολογίας. Πολιτιστικές δράσεις αυτού του είδους στέκονται αποδεδειγμένα ενάντια στην τυποποιημένη γνώση μηχανιστικού τύπου, καθώς υιοθετούν την καινοτομία και την πρωτοτυπία, δείχνουν εμπιστοσύνη στους μαθητές μας εκχωρώντας τους σημαντικό μέρος της ευθύνης για την οργάνωση και υλοποίηση σχολικών δράσεων. Συγχαίρουμε και επιβραβεύουμε αυτές τις προσπάθειες, ευελπιστώντας οι σχολικές δραστηριότητες να συνεχίζουν να στηρίζουν τον πολιτισμό στα σχολεία μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το