Πολιτισμός

Θεατρική παράσταση από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι μαθητές του Συνόλου Μουσικής και Θεάτρου θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Κύκλος με την Κιμωλία στον Καύκασο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη.
Την εποχή που γράφτηκε το έργο, ο κόσμος έβγαινε από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προσπαθούσε να επαναπροσδιοριστεί, για να χτίσει ξανά τη ζωή του. Ήταν η περίοδος της αυτοεξορίας του συγγραφέα στις ΗΠΑ και ο αρχικός τίτλος ήταν «Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία». Ολοκληρώθηκε το 1945 και έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα παγκοσμίως έργα του Γερμανού δραματουργού και ποιητή.

Το έργο που κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια αλληγορία, μια παραβολή για τον «πειρασμό της καλοσύνης». Σ’ έναν κόσμο, όπου θριαμβεύει η αδικία, η αλαζονεία της εξουσίας και του πλούτου, σε μια εποχή σκληρή και δύσκολη, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Μπρεχτ παραμένει μέγας ποιητής – οραματιστής και, μέσα από τη θεατρική πράξη, μεταφέρει την πίστη του στον θρίαμβο της Δικαιοσύνης και άρα της ανθρωπότητας. Αν και πρόκειται για ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι, ο συγγραφέας δεν μας επιτρέπει να δούμε τον «Κύκλο με την κιμωλία» παρά μόνο ως μια παραμυθένια ουτοπία. Μας παροτρύνει σε μια μαχητική στάση και αμετακίνητη πίστη για μια παγκόσμια κοινωνική δικαιοσύνη. «…Κανένα πράγμα δεν είναι κανενός ή αν όχι, τότε είναι σίγουρα εκείνου που το ’χει μεράκι του και τ’ αγαπάει και το γνωρίζει…» είναι ένα από τα μηνύματα της παράστασης.
Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τον ομώνυμο δίσκο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες της παράστασης η φιλόλογος Κάτια Κολλάτου (σκηνοθεσία, διδασκαλία ρόλων) και οι καθηγήτριες μουσικής Θεοδότα Αντωνίου και Δέσποινα Λουκίδου (επιμέλεια μουσικής – μεταγραφή).
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το