Πολιτισμός

Θεατρική δημιουργία για όλες τις ηλικίες από την Πειραματική Σκηνή

«Τα λαμπερά παιδιά», που παρουσιάζεται σήμερα στο θέατρο της Πειραματικής Σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, είναι ένα βαθιά ανθρώπινο έργο αφιερωμένο στον καλλιτέχνη της τρίτης ηλικίας με ψυχολογικές προεκτάσεις δοσμένες μέσα από σπαρταριστικές καταστάσεις και διαλόγους.
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πανταζής, με αφορμή την κωμωδία του Νιλ Σάιμον, προχωρά σε απολογισμό των δράσεων της Πειραματικής Σκηνής για τα 15 χρόνια που λειτουργεί.
«Η επιλογή των έργων της Πειραματικής Σκηνής γίνεται πάντα με κοινωνικά κριτήρια και όχι με προσωπικές φιλοδοξίες. Τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε κωμωδίες για να ψυχαγωγήσουμε τους θεατές και να τους προσφέρουμε μια ψυχολογική ανάταση στα δύσκολα χρόνια που περνάμε».
Νέα σχέδια υπάρχουν για τη χειμερινή περίοδο:

«Η Πειραματική Σκηνή συναισθανόμενη τον εκπαιδευτικό της ρόλο και θέλοντας να δημιουργήσει σωστούς θεατές, αλλά και να ζωντανέψει την αγάπη των νέων προς το θέατρο από τη μικρή τους ηλικία, έθεσε σε λειτουργία την Παιδική της Σκηνή το 2012.
Έκανε έναν κύκλο θεατρικών παραστάσεων που ήταν αφιερωμένες σε παλιούς Έλληνες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας αρχίζοντας με το έργο «Ο Τρομάρας» του Γ. Βιζυηνού, συνέχισε με το έργο «Οι τρεις φίλοι» της Γαλάτειας Καζαντζάκη και έκλεισε τον κύκλο με το έργο «Η καρδιά της Βασιλοπούλας» της Πηνελόπη Δέλτα.
Κλείνοντας τον πρώτο της θεματικό κύκλο εγκαινίασε μια νέα θεματική προσέγγιση που αφορά στην «Ιστορία του Θεάτρου».
Συνεχίζει φέτος με έναν άλλο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα της Γαλλίας, που δεν χάθηκε στη σκιά του Μολιέρου, τον Μαριβό και το έργο του «Το νησί των σκλάβων», που είναι μια κωμωδία μεταμφιέσεων με ηθικοπλαστικό χαρακτήρα και θα παρουσιαστεί τη νέα χρονιά».
Παράλληλα η απήχηση των «θεατροταξιδιών» του τμήματος της Πειραματικής Σκηνής, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, είναι μεγάλη στο νεανικό κοινό της πόλης.
«Τα Θεατροταξίδια θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση και μια παράσταση στο τέλος των μαθημάτων τους.
Επίσης το τμήμα των Βιωματικών Σεμιναρίων θα παρουσιάσει όπως κάθε χρόνο μία παράσταση στο τέλος των μαθημάτων τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών είναι παιδιά που ξεκινούν στα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου και αποχωρούν από το τμήμα με την ένταξή τους στο πανεπιστήμιο.
Η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους, στην ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικότητας, στην αποδοχή και την έκφραση των συναισθημάτων τους, στην αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων των άλλων. Καλλιεργούν και εκπαιδεύονται σε θεατρικές τεχνικές, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, καλλιεργούν τον λόγο, βελτιώνουν την άρθρωση και αποκτούν θεατρική εμπειρία συμμετέχοντας σε παραστάσεις.
Η θεατρική τέχνη τούς γοητεύει τόσο, ώστε να υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών που την έχουν επιλέξει επαγγελματικά και φοιτούν ήδη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, αλλά και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης».
Μέσα σε τόσες δυσκολίες, τι έχει καταφέρει η Πειραματική Σκηνή και όσοι την πλαισιώνουν;
«Στα 15 χρόνια λειτουργίας της η Πειραματική Σκηνή έχει ανεβάσει μέχρι τώρα 48 θεατρικά έργα και έχει πετύχει να καθιερωθεί ως ένα λαϊκό θέατρο αναγνωρίσιμο στην πόλη μας, που συμβάλλει επίσης και στην αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.
Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι πολλές φορές χρειάζεται να προσαρμόζονται ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Θεωρώ πως να είναι κανείς ευέλικτος στη σημερινή εποχή είναι μεγαλύτερο προτέρημα από το να είναι απλά φιλόδοξος. Απλά θεωρώ τιμή μου να είμαι εργάτης του θεάτρου και να μην τα παρατάω στα δύσκολα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το