Τοπικά

Θεατρικά μονόπρακτα από τη Σοφία Γουργουλιάνη κατά του καπνίσματος

Η Σοφία Γουργουλιάνη επιστράτευσε την τέχνη, για να εκφράσει τον προβληματισμό της για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Δύο θεατρικά μονόπρακτα, τα οποία έγραψε η 29χρονη νομικός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν χθες επί σκηνής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.
Η αντικαπνιστική βραδιά διοργανώθηκε από πολλούς φορείς. Το θεατρικό δρώμενο, μαζί με την προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, έδωσαν μία ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση που έγινε στη γειτονική πόλη με σκοπό να μας υπενθυμίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Η Σοφία Γουργουλιάνη, κόρη του καθηγητή Πνευμονολογίας και τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τάσσεται αναφανδόν κατά του τσιγάρου. «Σίγουρα υπήρξαν επιρροές από την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα μου», εξομολογήθηκε η ίδια και πρόσθεσε:

«Ποτέ μου δεν κάπνισα και από αυτά που βλέπω, ούτε καν το σκέφτηκα».
Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Λαρισαίας δικηγόρου, η οποία πολλά χρόνια τώρα αρθρογραφεί για τον κινηματογράφο, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στη συγγραφή. Έτσι παρουσίασε τους δύο θεατρικούς μονόλογους που έγραψε, με τους οποίους θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα για τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. «Ήθελα από καιρό να το κάνω και χάρηκα που μου δόθηκε τελικά η ευκαιρία», σημείωσε η κ. Γουργουλιάνη, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των έργων που παρουσίασε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

«Η υπόθεση του μονόπρακτου με τον τίτλο «Τσιγαρίλα», αφορά ένα ζευγάρι γύρω στα τριάντα. Ο νεαρός έχει πάθει αμνησία και η κοπέλα προσπαθεί να του θυμίσει πράγματα από το παρελθόν. Όταν αυτός νιώθει καλύτερα, εκείνη του λέει: «Κάνε κι ένα τσιγάρο ως επιβράβευση», για να της απαντήσει: «Εγώ δεν κάπνιζα. Προτεραιότητά μου ήσουν εσύ, όχι το τσιγάρο». Η κοπέλα επιμένει ότι πρέπει να θυμηθεί τη συνήθειά του, αφού είναι κομμάτι της ταυτότητάς του και γύρω από αυτή τη συζήτηση εκτυλίσσεται η υπόλοιπη ιστορία», ανέφερε η εκκολαπτόμενη θεατρική συγγραφέας, ενώ έπειτα μίλησε για το έτερο έργο της με τίτλο «Είδα μία αρκούδα στον δρόμο»: «Πρωταγωνιστής είναι ένας άσημος ηθοποιός, ο οποίος επισκέφτηκε τον πνευμονολόγο. Ο τελευταίος του έχει ζητήσει να κόψει το τσιγάρο και ο ηθοποιός προσπαθώντας να βρει μία πρόφαση για να συνεχίσει να καπνίζει, υποστηρίζει ότι αντίκρισε μία αρκούδα, δήθεν ως αποτέλεσμα του στερητικού συνδρόμου που νιώθει, λέγοντας στον γιατρό του: «Δεν μπορείτε να μου στερείτε τον ανδρισμό μου με το τσιγάρο. Εγώ ξεκίνησα να καπνίζω, γιατί ήθελα να μιμηθώ τον Χορν. Τα είχε όλα και μόνο με το τσιγάρο θα μπορούσα να τον μιμηθώ. Δεν μπορώ να παίξω χωρίς το τσιγάρο. Ο σκηνοθέτης μου είπε να καπνίζω πάνω στη σκηνή».

Μέσα από την ατάκα του ηθοποιού/ασθενή, η κ. Σοφία Γουργουλιάνη εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν σαν φουγάρα, παρότι καρκίνος και πνευμονοπάθειες παραμένουν δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των καπνιστών: «Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι όταν ψηφίστηκε ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, έβγαιναν κάποιοι στους τηλεοπτικούς δέκτες κι έλεγαν: «Είναι δικαίωμά μου να καπνίζω». Κάπου το έχουμε παρερμηνεύσει στην Ελλάδα. Εδώ θεωρείται τεράστια μαγκιά και ο καπνιστής θεωρείται επαναστάτης. Εγώ δεν βλέπω κάτι που να βοηθά τους νέους να το κόψουν. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το