Κόσμος

Το θαύμα της ζωής εν μέσω βομβαρδισμών στο Χαλέπι της Συρίας

xalepi
Η γέννηση ενός μωρού είναι μια μοναδική εμπειρία. Αλλά η γέννηση με επείγουσα καισαρική τομή, αφού η μητέρα είναι σοβαρά τραυματισμένη από βόμβα στο Χαλέπι της Συρίας, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η Μαγίσα, έχει μόλις πέσει θύμα μιας αεροπορικής επιδρομής στο δρόμο της προς το νοσοκομείο με ελάχιστους γιατρούς, σε μια συριακή πόλη υπό πολιορκία.

Τώρα, πάνω στο φορείο, το χέρι και το πόδι της Μαγίσα είναι σπασμένα και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ την ώρα που οι γιατροί προσπαθούν να βγάλουν τα μικρά θραύσματα από το σώμα της.

Την ώρα που οι γιατροί τραβούν το μωρό από την κοιλιά της, τρόμος επικρατεί μέσα στο χειρουργείο. Το μωρό δεν κλαίει και είναι κάτωχρο.

«Χτυπά η καρδιά του;» ρωτά κάποιος μέσα στο χειρουργείο. «Όχι λυπάμαι» απαντά ένας γιατρός.

Τα μοναδικά πλάνα από τη γέννηση του μωρού τραβήχτηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τον Waad Al-Kateab και μεταδόθηκαν από το βρετανικό δίκτυο ITN/Channel 4.

Στο βίντεο, διακρίνονται καθαρά οι προσπάθειες των γιατρών να σώσουν το μωρό. Αρχίζουν να κάνουν μαλάξεις στο στήθος του, με την ελπίδα να χτυπήσει η καρδιά του. Οι κινήσεις τους αποφασιστικές. Βάζουν τον αναρροφητήρα στη μύτη και το στόμα του μωρού προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την αναπνοή του.

Ένα μικρό χτύπημα στον ομφάλιο λώρο του είναι το πρώτο σημάδι της ζωής του. Η καρδιά του αρχίζει και πάλι να χτυπά.

Ένας γιατρός το πιάνει από τα πόδια και το γυρίζει ανάποδα. Στον απλό θεατή αυτό μπορεί να φαίνεται ακόμη και βίαιο, αλλά είναι σαφές ότι ξέρουν τι κάνουν.

Το χρώμα, το χρώμα της ζωής, φαίνεται να «ρέει» αργά στο σώμα του μωρού. Και τότε ακούγεται η κραυγή του. Και οι γιατροί μπορούν να χαμογελάσουν. Η μητέρα καταφέρνει κι αυτή να επιζήσει.

Εν μέσω ανείπωτης καταστροφής, μια αχτίδα ελπίδας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το