Τοπικά

Η Θάσος κάηκε, η Σκιάθος γλίτωσε από κεραυνό “Θ”

Και η Σκιάθος κινδύνευσε στις αρχές Σεπτεμβρίου από φωτιά που ξέσπασε από κεραυνό, όπως συνέβη στη Θάσο, ωστόσο οι μετεωρολογικές συνθήκες στο νησί του Παπαδιαμάντη ήταν τέτοιες, που δεν επέτρεψαν στη φωτιά να γιγαντωθεί και να κάψει μεγάλη έκταση.
Αυτό δήλωσε στη «Θ» ο Βολιώτης φυσικός – μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Ντάφης.
Ο κ. Ντάφης προβλέπει ότι κύμα ζέστης θα είναι αισθητό στη Μαγνησία μέχρι και τη Δευτέρα, από την Τρίτη όμως και μετά έρχεται το φθινόπωρο, με πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και οκτώ βαθμούς χαμηλότερα απ’ ό,τι η αυριανή.
Στις 2 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στη Σκιάθο από κεραυνό, σημειώνει ο Βολιώτης μετεωρολόγος, ωστόσο εκεί δεν υπήρχαν οι μετεωρολογικές συνθήκες εκείνες που υπήρξαν στις 10 του μήνα στη Θάσο, που μετέτρεψαν σε πύρινη κόλαση το νησί. Τρεις χιλιάδες κεραυνοί έπεσαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και η Θάσος είχε την ατυχία,
αυτοί που το έπληξαν, να μη συνοδεύονται από βροχή, που θα έσβηνε τις εστίες φωτιάς.
«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο «ξηρό οριακό στρώμα», δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα), να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος», ανέφερε ο κ. Ντάφης. «Στο νησί την ώρα της εκδήλωσης της φωτιάς επικρατούσαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων έφερε την καταστροφή», εξηγεί ο κ. Ντάφης.
Εκτός από τις ξηρές καταιγίδες, «ορφανοί» κεραυνοί είναι δυνατόν να εκδηλωθούν και υπό άλλες συνθήκες. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, ένας κεραυνός μπορεί να πέσει σε ακτίνα έως και 30 χιλιομέτρων από το νέφος που συνοδεύει.
«Πρόκειται για τους λεγόμενους κεραυνούς θετικής πολικότητας, που είναι και οι ισχυρότεροι», σημειώνει, προσθέτοντας παράλληλα πως συμβαίνει συχνά οι κεραυνοί να συνοδεύονται από πολύ ασθενείς βροχές, που δεν είναι ικανές να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί δασικές πυρκαγιές που οφείλονται σε κεραυνούς σε επτά διαφορετικά σημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Σκιάθο στις 2 Σεπτεμβρίου».

 

Ζέστη μέχρι τη Δευτέρα  και μετά φθινόπωρο

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, σε ένα τελευταίο τους για φέτος ταξίδι προς την περιοχή μας, θα καταφέρουν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο αυτή η έντονη ζέστη για την εποχή, θα είναι η αιτία των ακραίων καιρικών φαινομένων το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
Ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, καθώς θα συναντήσουν της θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας, θα δώσουν έντονα καιρικά φαινόμενα από την Τρίτη και μετά.
Δεδομένης της μετάβασης από το καλοκαίρι προς τον χειμώνα και οδεύοντας σταδιακά προς τη Φθινοπωρινή Ισημερία (21 Σεπτεμβρίου) το μοτίβο στη κυκλοφορία του καιρού για φέτος αρχίζει να θυμίζει περασμένες δεκαετίες όπου και το φθινόπωρο επισκέπτονταν την Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, σήμερα το θερμόμετρο θα δείξει στον Βόλο 20-31 βαθμούς Κελσίου, αύριο 22-32 και τη Δευτέρα, οπότε θα έχουμε και συννεφιά 23-30. Θα έχουμε ζέστη και δυσφορία, καθώς η υγρασία είναι αυξημένη αυτή την εποχή. Από την Τρίτη οι νεφώσεις πυκνώνουν περισσότερο και ίσως έχουμε και βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει βουτιά και θα κυμαίνεται από 20-27, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη πέφτει στους 19-24.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το