Τοπικά

Θάνος Θεοδώρου: «Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο – Θα κάνουμε ημερίδα»

Ο Δήμος Βόλου «νίπτει τας χείρας του» για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Κανελλή για τη ρύπανση, καύση απορριμμάτων και διαχείριση απορριμμάτων, δεν δίνει καμία απάντηση δηλώντας πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά ο δήμος Βόλου θα προγραμματίσει στο μέλλον ημερίδα.
Η απάντηση του Δήμου Βόλου για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης:

Η δημοτική αρχή του Βόλου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον τομέα του περιβάλλοντος. Η προστασία του αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μας και προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε υποβάλλοντας προτάσεις υλοποίησης έργων και δράσεων μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και άλλα. Μέσα από δράσεις βελτίωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, επέκτασης των ποδηλατοδρόμων, ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, αναπλάσεων πάρκων και πλατειών κ.α., στοχεύει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής στο Βόλο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων υποβάλλει κάθε χρόνο Σχέδιο Ανάπτυξης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), έχοντας θέσει στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%.
Όσον αφορά στο θέμα της αέριας ρύπανσης: σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση της χώρας η λειτουργία δικτύου σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης με το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α) και της ΚΥΑ ΗΠ 14122/549/Ε.103/2011 (ΦΕΚ 488/Β) οι αρμοδιότητες που αφορούν στην εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας μεταβιβάστηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες της χώρας.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τους χειμερινούς μήνες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ανησυχητικά αυξημένη και η αιθαλομίχλη καλύπτει την πόλη τις βραδινές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εξαιτίας κυρίως της καύσης στα τζάκια και στις σόμπες.
Σύμφωνα με την με αριθμ. 5958/10-5-12 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η οποία ισχύει από τις 3-10-13 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 2489Β’/3-10-13) με τίτλο: «Σχέδιο βραχυπρόθεσμης δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου − Ν. Ιωνίας, του Δήμου Βόλου Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας», όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν τις καθορισμένες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία οριακές τιμές, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που περιγράφονται αναλυτικά. Προβλέπονται δύο στάδια ενεργειών: το στάδιο ενημέρωσης και το στάδιο λήψης έκτακτων μέτρων.
Δυστυχώς η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει στο Δήμο Βόλου παρά να έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό μόνο ρόλο. Πέρα από αυτό, ο Δήμος θα συμβάλλει όσο μπορεί με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και κατάλληλων αιτημάτων προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε ο έλεγχος των πηγών αέριων ρύπων να γίνει ουσιαστικότερος.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζουμε και μία ενημερωτική ημερίδα – ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή επιστημόνων και φορέων της πόλης για την αέρια ρύπανση, της πηγές της, αλλά και συγκεκριμένα για το θέμα της καύσης SRF και RDF σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε.

Όσον αφορά στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Δήμος Βόλου, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ – Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας) που επικαιροποιήθηκε από το ΦΕΚ 3299/13-10-2016 με την Απόφαση 47393/4273. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος έχει ήδη υποβάλει πρόταση ενίσχυσης της οικιακής κομποστοποίησης με 1000 ακόμα κάδους και αναμένει απάντηση, έχει υποβάλει πρόταση κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας επεξεργασίας Αποβλήτων (το 50% των υπολειπόμενων σύμμεικτων πρέπει να οδηγείται σε Μονάδες επεξεργασίας) και ωριμάζει μελέτη για υποβολή πρότασης δημιουργίας Πράσινων σημείων, μόλις ανοίξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
Στο παρελθόν (2/2/2015, 11/2/2015, 28/8/2015, 11/9/2015, 21/12/2016, 27/3/2017, 27/9/2017) έχουν συζητηθεί θέματα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο θα συνεχιστεί να γίνεται κάθε φορά που θα πρέπει να ληφθεί απόφαση υποβολής και υλοποίησης σχετικής δράσης. Αυτό που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες είναι ότι ο Δήμος δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά ακολουθεί το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υλοποιεί αυτά που είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει, όταν βέβαια υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση, κάποια δηλαδή σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το