Τοπικά

Θάνος Κακαρούντας: «Λόγω λαθών το 84% επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων»

Σε μοναδική εμπειρία εξελίχθηκε η προχθεσινή συνάντηση που έγινε στον Βόλο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Pint of Science Greece». Ο κ. Θάνος Κακαρούντας, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήταν ένας από τους επιστήμονες που βρέθηκαν ανάμεσα σε θαμώνες μπαρ της πόλης και μεταξύ… τυρού και αχλαδίου μοιράστηκε τις γνώσεις του με το κοινό, μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια στην εποχή του Covid-19.

O κ. Κακαρούντας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Βολιωτών σ’ αυτή την πρωτότυπη πρωτοβουλία, που ικανοποιεί με το παραπάνω την ανάγκη για αποτελεσματική εκλαΐκευση της επιστήμης. «Ήταν μία… αποκάλυψη, δίχως ίχνος υπερβολής. Ενδιαφέρθηκε πολύς κόσμος, κυρίως νέας ηλικίας, για τα θέματα που αναλύσαμε με τον συνάδελφο κ. Σπάχο. Μέχρι τη μία τα ξημερώματα δεχόμασταν διαρκώς ερωτήσεις από τους θαμώνες, οι οποίοι παρακολούθησαν με πολύ καλή διάθεση τις ομιλίες μας. Και επειδή λατρεύω τον Βόλο, αυτή η βραδιά με γέμισε με όμορφες αναμνήσεις, τόσο για την πόλη, όσο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που υπηρετώ», παραδέχθηκε στο ξεκίνημα της συζήτησης.
Το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, που έχουν… εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, κέντρισε το ενδιαφέρον των Βολιωτών. «Στη συζήτηση κυριάρχησαν πράγματα που ακούμε κάθε τρεις και λίγο. Πέρα από τα fake news, αναφερθήκαμε στο πώς μπορούμε να προασπίζουμε τα δικαιώματά μας για τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο και πώς μπορούμε να τα προστατεύουμε. Μιλήσαμε επίσης για ζητήματα κυβερνοασφάλειας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Δείξαμε τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στο ίντερνετ και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λέμε: «Ε, δεν έγινε και κάτι». Ο καθένας μας έχει ευθύνη. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράψαμε μέχρι και θανάτους από το cyber bullying, ιδίως παιδιών που θεωρούν ότι ο πραγματικός κόσμος είναι εκείνος του ίντερνετ και όχι αυτός που ζούμε και αναπνέουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Κακαρούντας.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επέστησε την προσοχή των χρηστών στις μεθόδους που χρησιμοποιούν πλέον οι κυβερνοεγκληματίες. «Πρέπει να προσέχουμε τα πάντα. Υπήρξε αναφορά σε επιχειρηματίες, οι οποίοι άνοιγαν emails από επιτήδειους για ανύπαρκτες παραγγελίες, που τους γέμιζαν με ransomware, δηλαδή κακόβουλα λογισμικά. Έκλεισαν μέχρι και εταιρείες από τα λύτρα που απαιτήθηκαν έπειτα. Είδαμε επίσης δημόσιες υποδομές που επλήγησαν από τέτοιες επιθέσεις, π.χ. νοσοκομεία. Τα στατιστικά που παρουσιάσαμε, σόκαραν τους παριστάμενους, ιδίως σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Όλα ξεκινούν από τον πολίτη και την προσωπική ευθύνη του καθενός, παρότι έχουμε τη συνήθεια να ρίχνουμε πάντοτε το φταίξιμο στον εκάστοτε κυβερνώντα», είπε και συμπλήρωσε: «Στην εποχή μας μιλάμε πλέον για ψηφιακά εγγραμματισμένους και αναλφάβητους. Παίζει ρόλο το πόσο ενημερωμένος είσαι. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι περιορίζονται στο να ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου τους. Δεν το κατηγορώ αυτό, αλλά είναι κακό να ξέρεις μόνο αυτό να κάνεις. Κάποιος που δεν εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες, δεν μπορεί να προστατευθεί on line από τέτοιου είδους απειλές. Δυστυχώς, το 84% των περιπτώσεων επιτυχών κυβερνο-επιθέσεων οφείλεται στο ανθρώπινο λάθος. Άρα, επιβάλλεται η ενημέρωση για το τι χρησιμοποιούμε κάθε φορά. π.χ. όταν έβαλα το πρώτο slide, αφορούσε στους όρους χρήσης και το τι γίνεται με τα δεδομένα μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το