Κατηγορίες: Τοπικά

Θανάσης Παπαδημόπουλος: Μας πουλήσανε φούμαρα… και αυτό δεν θα περάσει

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου μίλησε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση που όμοια δεν έχει γνωρίσει ο Βόλος, που «νέκρωσε» για να διαμαρτυρηθεί για το ασφαλιστικό.

Η ομιλία του προέδρου του ΕΚΒ:

Αλήθεια, τι άλλο περιμένει να ακόμη να δει  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να συνειδητοποιήσει ότι σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία;

Τι περιμένει για να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνία δικαιολογημένα αρνείται να ξαναπληρώσει τα «ψυχρά νούμερα» της δικής της, 3ης Μνημονιακής συμφωνίας χωρίς, και πάλι, αντίκρυσμα και προοπτική;

 Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας, προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και των επαγγελματιών ΟΛΩΝ των Κλάδων.

ΕΜΕΙΣ, λοιπόν, ΟΛΟΙ:

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχτούμε την «ταφόπλακα» που μας βάζουν, παρουσιάζοντάς την σαν …ασφαλιστική μεταρρύθμιση!

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να συναινέσουμε στην παραγραφή και ακύρωση των θεμελιωδών κοινωνικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων!

Κύριε Τσίπρα, το δικό μας το «ΟΧΙ» το ΕΝΝΟΟΥΜΕ! Έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξή μας και δεν το παίρνουμε πίσω: O αγώνας μας για αυτά τα δικαιώματα θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος.

ΟΥΤΕ τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας, ΟΥΤΕ οι ψεύτικες υποσχέσεις, σαν κι αυτές της Θεσσαλονίκης θα μας κάνουν να σταματήσουμε.

Το Νομοθετικό αυτό έκτρωμα, θέλετε δεν θέλετε, θα το πάρετε πίσω!

Οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές –με τις οποίες δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνούν οι εργοδοτικές Οργανώσεις– όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν, και κατ’ ελάχιστο έστω, την οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος αλλά, αντιθέτως, είναι αυτές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα και τον χαρακτήρα του!

Γι αυτό και για μας αποτελούν  «κόκκινη γραμμή», από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Για μας η «Κοινωνική Ασφάλιση», δεν αποτελείται από ένα μόνο Κεφάλαιο, το συνταξιοδοτικό. Έχει να κάνει με τη συνολική δομή και φιλοσοφία του Δημόσιου Κοινωνικο-ασφαλιστικού Συστήματος, με τις Υπηρεσίες Υγείας, την πρόληψη, την αποκατάσταση, την Κοινωνική Πρόνοια.

Δηλαδή, με την διασφάλιση της ίδιας της ποιότητας της ζωής μας, για την οποία οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν, για χρόνια ολόκληρα, βαρύ τίμημα, με τις εισφορές τους και δεν τους χαρίζεται τίποτα.

Πόσο μάλλον, όταν για τη σημερινή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά εκείνοι που τα καταλήστεψαν, χωρίς ούτε ένας υπαίτιος να πληρώσει γι αυτό!

Τα αποθεματικά των Ταμείων, δηλαδή οι εισφορές από το πολυετές «στίψιμο» των εργαζομένων, έγιναν η «συρμαγιά» της Καπιταλιστικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Τα τεράστια κεφάλαια, που αρπάχτηκαν με το «έτσι θέλω» από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι αυτά που χρηματοδότησαν την «ευημερία» της ολιγαρχίας του πλούτου στη Χώρα μας. Έγιναν τα «δανεικά και αγύριστα» κεφάλαιά τους!

Μετουσιώθηκαν σε βιομηχανίες, σε στόλους, σε off shore και σε τράπεζες, ενώ αυτοί που τα πλήρωναν τόσα χρόνια με τον ιδρώτα τους, αφήνονται τώρα κυριολεκτικά στον δρόμο για να …πεθάνουν!

Τα υγιή αποθεματικά τους που έγιναν «τζόγος» στο Χρηματιστήριο, είναι αυτές, ακριβώς τώρα, οι «μαύρες τρύπες» που θέλετε να φορτώσετε στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, μπροστά στους οποίους, αν είχατε τσίπα, θα έπρεπε να λογοδοτείτε!

Για μας, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό. Το αντίθετο. Θεωρούμε αυτήν την κακοδιαχείριση και την καταλήστευση στα Ταμεία ως το πρώτο βήμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου για την σταδιακή απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της αντικατάστασής του από μια «Κοινωνική Ασφάλιση» επί …πληρωμή!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα δουλεύουν ΟΛΟΙ μέχρι να πεθάνουν σαν σκλάβοι, θα επιζούν, όμως, μόνον όσοι θα έχουν να πληρώσουν τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες, για να έχουν σύνταξη, φάρμακα και γιατρό!

Όλοι οι άλλοι θα πετιούνται στον Κοινωνικό Καιάδα, που ετοιμάζουν μεθοδικά οι Θεσμοί!

Σας το ξαναλέμε, λοιπόν, για να το εμπεδώσετε: Τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιό σας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και ασφαλιστική εξόντωση τους εργαζόμενους.

 Ε, αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Μας πουλάτε, κύριε Υπουργέ Εργασίας «φούμαρα»,  ότι δήθεν με την «αναδιάρθρωσή» σας θα σωθεί το Ασφαλιστικό Σύστημα, για να να ’χουν να παίρνουν συντάξεις και οι επόμενες γενιές! Μας κοροϊδεύετε ασύστολε, κύριε Κατρούγκαλε!

Για ποιές, τάχα, γενιές …εργαζόμενων μας μιλάτε; Γι αυτούς που απολύει καθημερινά ο ΙΜΑΝΤΑΣ; Γι αυτούς που πέταξε στο δρόμο η COCA-COLA, η ΒΙΣ,  ο ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ;

Για ποια γενιά θέλετε να «διασφαλίσετε» τα Ασφαλιστικά Ταμεία; Για τη γενιά των 400 ευρώ, για τα οποία θ’ αντιστοιχεί, εάν και …όταν την πάρουν, «σύνταξη» …φιλοδώρημα;

Οι εργαζόμενοι, Κύριοι, δεν σας πιστεύουν. Θυσιάζετε τους ανθρώπους για να σώσετε τις Τράπεζες, τα κέρδη των Βιομήχανων, αλλά, δυστυχώς, και τις …δικές σας καρέκλες!

Οι εργαζόμενοι, ο Λαός δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία. Δεν θ’ αφήσουν να τους ξεκάνετε, στο όνομα μιάς «ανάπτυξης» που ωφελεί μόνον τη …Γερμανία!

Το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ σας έκτρωμα θα το πάρετε πίσω. Αλλιώς, οι δρόμοι θα γίνουν το «σπίτι» μας

Σας το υποσχόμαστε…

Η ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου

Σήμερα είμαστε όλοι οι κλάδοι εδώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αλιείς. Δημόσιοι υπάλληλοι και εργατοϋπάλληλοι. Είμαστε όλοι εδώ. Στην κορυφαία διαδήλωση της μεταπολίτευσης. Σε μια αγωνιστική συμπαράταξη κατά του προσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Είναι αλήθεια και πρέπει να το παραδεχτούμε ότι αυτό το περιβόητο προσχέδιο έκανε κι ένα απρόσμενο καλό. Σήκωσε τους Έλληνες από τον καναπέ. Τους έβγαλε στους δρόμους. Και οι Έλληνες από τους δρόμους στέλνουν το δικό τους μήνυμα: Στους δανειστές, που επιβάλλουν τις αποφάσεις. Στην κυβέρνηση. Στην αντιπολίτευση:

Οι Έλληνες λένε όχι στη δωδέκατη μείωση των συντάξεων. Όχι στην υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι στο κλείσιμο γραφείων κι επιχειρήσεων.

Είμαστε όλοι εδώ. Γιατί επιτέλους κλείσαμε τα αφτιά μας στην κατασυκοφάντηση του κάθε κλάδου ξεχωριστά. Ν’ ακούμε αδιαμαρτύρητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάποιους ν’ αποκαλούν τους δημόσιους υπάλληλους τεμπέληδες και άχρηστους, που πρέπει να απολυθούν. Ν’ ακούτε αδιαμαρτύρητα οι μισθωτοί κάποιους ν’ αποκαλούν τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες. Όταν έχει καταργηθεί το όριο του αφορολογήτου, η φορολόγηση αυξηθεί. Καταλάβαμε όλοι μας ότι με το «διαίρει και βασίλευε» κάνουν επέλαση τα αντιλαϊκά μέτρα. Τώρα πια επιτέλους είμαστε ενωμένοι.

Το ασφαλιστικό για να είναι βιώσιμο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι αξιόπιστο. Όταν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές εισφορές, όταν χάνουν ακόμη και τις ρυθμίσεις, είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εισπραξιμότητα. Ρωτάμε λοιπόν: Για ποια εισπραξιμότητα μπορούμε να μιλάμε με τέτοιες αυξήσεις εισφορών; Μπορούν να μας πουν γιατί για το ασφαλιστικό δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη; Το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ των δικηγόρων προθυμοποιήθηκε να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη. Το Υπουργείο Εργασίας όμως αρνήθηκε να εγκρίνει τη δαπάνη.

Στο ασφαλιστικό υπάρχει η αρχή της ανταποδοτικότητας. Ρωτάμε: Πρέπει ή δεν πρέπει  να υπάρχει να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών και συντάξιμων αποδοχών; Για ποια ανταποδοτικότητα όμως μπορούμε να μιλάμε, όταν οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με τεράστια απόκλιση και θα λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές με ελάχιστη; Με συνολικές επιβαρύνσεις φόρων και εισφορών, που θα αυξηθούν από το 54% στο 69%, καμία ρύθμιση δεν μπορεί να μασκαρευτεί σε κοινωνικά δίκαιη.

Και αν το ασφαλιστικό το βλέπουν σαν αγελάδα οι δανειστές, ας μάθουν ότι αγελάδα νηστική δεν κατεβάζει γάλα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια “Εν Τάξη” παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών

  Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια “Εν Τάξη” παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών…

30 Μαΐου 2024

Μήνυμα του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Aγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, Σε σας που ρίχνεστε σήμερα στην πρώτη από τις πολλές και…

30 Μαΐου 2024

Μαγνησία:Πρεμιέρα πανελλαδικών για 534 υποψήφιους ΕΠΑΛ

    Πρεμιέρα σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις με τους 534 υποψηφίους των ΕΠΑΛ Μαγνησίας να…

30 Μαΐου 2024

Βόλος: «Χτύπησαν» επτά εκκλησίες

  Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, θα οδηγηθούν σήμερα, ένας 25χρονος Πακιστανός κι ένας 30…

30 Μαΐου 2024

Το χρονικό της παρ’ολίγον τραγωδίας στο Μ. Περιβολάκι – “Ατύχημα” υποστηρίζει ο δράστης

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατηγορείται 53χρονος κάτοικος στο Μικρό Περιβολάκι που προχθές το βράδυ…

30 Μαΐου 2024

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024