Πολιτισμός

Η θαμμένη ρωμαϊκή ταβέρνα του Βόλου… Ένα μοναδικό έκθεμα στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο 

Η “Μηχανή του Χρόνου” αναδεικνύει μέσα από την ιστοσελίδα της το εντυπωσιακό εύρημα που φιλοξενείται στον κύριο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πρόκειται για μια ρωμαϊκή ταβέρνα με όλα τα αγγεία και τους αμφορείς για την αποθήκευση του κρασιού. Εντοπίστηκε μέσα σε ένα ρωμαϊκό κτιριακό συγκρότημα με έκταση περίπου 720 τ.μ., που χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μια οικία με ψηφιδωτά δάπεδα και μια ταβέρνα. Η οικία πιθανότατα ανήκε σε κάποιο Ρωμαίο έμπορο, ο οποίος δίπλα στην κατοικία του, είχε το κατάστημα του για την εξυπηρέτηση όσων ζούσαν και εμπορεύονταν στην περιοχή. Τα ποικίλα αγγεία που βρέθηκαν, αποτελούν τον πλήρη σχεδόν εξοπλισμό ενός οινομαγειρείου του 3ου αιώνα μ.Χ, με κεραμικά σκεύη για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των τροφών και του κρασιού. Τα μαγειρικά σκεύη που βρέθηκαν στο χώρο με τις εστίες, όπως χύτρες για το βράσιμο ξηρών και φρέσκων αρωματικών φυτών, λεκανίδες, ταψιά, μεγάλο γουδί και λίθινο δοίδυκα (γουδοχέρι), επιβεβαιώνουν ότι στο μαγειρείο εκτός από κρασί, προσφέρονταν και εδέσματα. Το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αποθήκες ίσως και από τη φωτιά που έκαιγε στις εστίες και εξαπλώθηκε λόγω του εύφλεκτου υλικού των αμφορέων….

Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία συμπληρώνουν….

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το