Τοπικά

Θα το “τσικνίσουν” στα σχολεία του Βόλου με ψητά , χορούς και μουσική

“Πιστά” στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης φαίνεται πως θα είναι και φέτος αρκετά σχολεία στην Μαγνησία που ήδη προετοιμάζονται κάνοντας τις σχετικές παραγγελίες στα κρεοπωλεία.

Το τσίκνισμα στον αύλειο χώρο ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και έχει εξελιχθεί σε τάση για αρκετές σχολικές  μονάδες. Στα Δημοτικά το πρώτο ρόλο έχουν βέβαια οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που συνεργάζονται για να τηρήσουν το έθιμο, ενώ στα Λύκεια πρωτοστατούν και οι μαθητές, έχοντας την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Σε κάποια σχολεία οι γονείς, οι μαθητές ή οι καθηγητές θα ψήσουν σουβλάκια και λουκάνικα αυθημερόν με τις μυρωδιές να συναρπάζουν, ενώ άλλα σχολεία είτε θα τα αγοράσουν από ψητοπωλεία είτε θα έχουν ετοιμάσει εδέσματα από το προηγούμενο βράδυ.

Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις σχολείων που ακόμη και αρνί έψησαν για να τιμήσουν το έθιμο.

Το ζητούμενο για όλους είναι να χαλαρώσουν για λίγες ώρες, να ψυχαγωγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις το ενδιαφέρον δεν είναι στραμμένο μόνο στα αλμυρά εδέσματα και τα κρεατικά, αλλά και στην μουσική με  τους μαθητές να επιδεικνύουν και τις χορευτικές τους ικανότητες.

Μάλιστα τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν την ευκαιρία αλλά και έναυσμα στους μαθητές και τους  εκπαιδευτικούς να διοργανώσουν εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα εκτονώνονταν από την πίεση της καθημερινότητας.

Πάντως όπως επισημαίνουν οι διευθυντές, τα μαθήματα στις τρεις με τέσσερις πρώτες ώρες θα γίνουν κανονικά, και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό τσίκνισμα.

Στο 4ο ΓΕΛ Βόλου θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο με τη διαφορά όμως ότι δεν θα έχουμε ψησίματα. Σημειώνεται πως το 4ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Βόλου ήταν από τα πρώτα σχολεία στην πόλη που άρχισαν να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη με ψήσιμο κρεατικών, στήσιμο τραπεζιών στον αύλειο χώρο, μουσική και χορό.

Πέρυσι το 4ο ΓΕΛ Βόλου δεν έκανε κάποια εκδήλωση, αλλά φέτος επιστρέφει. Όπως τόνισε ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης, στο σχολείο υλοποιούμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αναφέρεται στο πώς το Λύκειο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό στους μαθητές μέσα από διάφορες δημιουργικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό  αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τις τελευταίες ώρες την Τσικνοπέμπτη εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοι 4ο Γυμνάσιο Βόλου που θα περιλαμβάνουν μουσική, χορό, ενώ θα διανθιστούν και από εδέσματα τα οποία δεν θα ψηθούν στο σχολείο, όπως συνέβαινε άλλα χρόνια. Μάλιστα, αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, οι εκδηλώσεις, διεξαχθούν και στο χώρο Γυμναστηρίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το