Τοπικά

Θα “τσικνίσουν” και φέτος οι Βολιώτες – Άρχισαν κρατήσεις και παραγγελίες

Θα το «τσικνίσουν» και φέτος οι Βολιώτες, με τις κρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν αρχίσει ήδη από χθες και την «κίνηση» να κορυφώνεται σήμερα και αύριο. Πέρσι οι Βολιώτες δεν το «τσίκνισαν» σε ψητοπωλεία, εστιατόρια και ταβέρνες, επειδή ήταν κλειστά, λόγω των περιορισμών, αλλά φέτος, όπως φαίνεται, θα το «ρίξουν έξω».

Από χθες δειλά-δειλά άρχισαν οι κρατήσεις και οι παραγγελίες, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και αύριο, παρά τον φόβο που υπάρχει λόγω του κορωνοϊού.
Ο κ. Τρύφωνας Κόγιας, που διατηρεί κρεοπωλείο και ψητοπωλείο, τόνισε πως από χθες δειλά-δειλά άρχισαν οι παραγγελίες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και αύριο. «Η προετοιμασία έχει αρχίσει ήδη, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες και φίλους μας, είτε ψωνίζοντας από το κρεοπωλείο μας, είτε παραγγέλνοντας στο ψητοπωλείο», επισήμανε ο ίδιος. Όσον αφορά στις προτιμήσεις του κόσμου, αυτές δεν διαφέρουν και πολύ από άλλες χρονιές. «Ψητά στα κάρβουνα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων. Παϊδάκια, μπιφτέκια, χοιρινό κ.λπ. βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φίλων και πελατών», ανέφερε, για να προσθέσει πως φέτος οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες, λόγω της αύξησης στις τιμές των κρεάτων.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως πέρσι τα μαγαζιά ήταν κλειστά, ευελπιστώντας η κίνηση να είναι τουλάχιστον όπως και πέρσι, που η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε με «take away» και ντελίβερι.
Μετά τα θετικά σχόλια από την περσινή κίνηση ο κ. Τρύφωνας Κόγιας αποφάσισε και φέτος έξω από το κρεοπωλείο και το ψητοπωλείο να υπάρχει «σεκιουριτάς», ώστε να βάζει σε τάξη τον κόσμο και να τηρούνται τα μέτρα.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Στατήρας, ο οποίος διατηρεί ψητοπωλείο στις Μικροθήβες, επισήμανε πως ήδη έχουν αρχίσει οι κρατήσεις από χθες, αναμένοντας σήμερα να «κλείσει» το μαγαζί.
«Ο κόσμος άρχισε να κάνει τις εξόδους του σιγά-σιγά και αναμένουμε να είμαστε γεμάτοι την Τσικνοπέμπτη, αν κρίνω από την κίνηση μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) και τις κρατήσεις», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών είναι, όπως κάθε χρόνο, το αρνί, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, τα παϊδάκια κ.λπ.
Ο κ. Θεολόγης Σουγγάρης, από την ταβέρνα «Θεολόγης», είπε πως θα γιορταστεί φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με έξοδο των Βολιωτών, μιας και υπάρχουν ήδη κρατήσεις, σε λογικά επίπεδα, λόγω του Covid-19, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος φοβάται ακόμη λόγω του κορωνοϊού και είναι προσεκτικός, ειδικά τα βράδια», τόνισε, προσθέτοντας πως την Τσικνοπέμπτη στις προτιμήσεις του κόσμου είναι τα παϊδάκια, ενώ για τις τιμές ανέφερε πως βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Τέλος ο κ. Γιώργος, που διατηρεί ψησταριά στη Νέα Ιωνία, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Τσικνοπέμπτη έχει γίνει σαν μια απλή μέρα του χρόνου. «Θα τηρηθεί το έθιμο για φίλους και παρέες, αν και δεν αξίζει ουσιαστικά τον κόπο», κατέληξε.

Τσικνοπέμπτη

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η λέξη προέρχεται από την «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη «Πέμπτη». Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας. Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την Τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό είτε το κρασί, για να θυμίζει το Πάσχα και τη χαρά της Αναστάσεως.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το