Τοπικά

Θα πορευτούμε με μέτρα για τον ιό μέχρι το εμβόλιο – Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Γ. Δαΐκος στη «Θ»

Για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες μίλησε στη «Θ» ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας εργασίας επιστημόνων, που χειρίστηκαν την πανδημία στην Ελλάδα και αποφάσισαν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων Γιώργος Δαΐκος.

Ο κ. Δαΐκος εξέφρασε την άποψη, πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και τα επιπλέον που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό, μπορεί να αναστραφεί και να ελεγχθεί η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να μπούμε σε συνολικό περιορισμό «lockdown». Ο καθηγητής Παθολογίας τόνισε όμως πως πρέπει να υπάρχει συνείδηση και ομοψυχία. «Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, που είναι κοινός για όλους μας. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε, ενώ σχολιάζοντας την άρνηση που υπάρχει για την παραδοχή ύπαρξης του ιού, υπογράμμισε ότι υπάρχει ενημέρωση, αλλά κάποιοι υποδαυλίζουν την κατάσταση.
Σημείωσε επίσης ότι το σύστημα Υγείας έχει κάποια προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι τωρινά, αλλά ετών. «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες. Έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ και οι κλίνες που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με covid. Πόσο αντέχει το σύστημα, θα το δούμε στην πράξη» . Όπως ανέφερε, αυτή την περίοδο υπάρχει κάλυψη 60% στις κλίνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας και πρόσθεσε: «Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι. Γίνονται προσπάθειες, αλλά υπάρχει και η γραφειοκρατία. Άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Έχουμε όμως προσωπικό για 50 κλίνες και πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν προσλήψεις;», διερωτήθηκε. Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε διάστημα άνω των δύο εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο επώασης του ιού. «Στόχος μας είναι να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και έπειτα ελάττωση», υπογράμμισε. Παράλληλα ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που διενεργούνται σε όλη τη χώρα. «Γίνονται 20.000 με 25.000 τεστ την ημέρα. Υπάρχουν και κρούσματα όμως που δεν τα ανιχνεύουμε».

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και τον τρόπο που «συμπεριφέρεται», ο κ. Δαΐκος ανέφερε ότι κορωνοϊός δεν αλλάζει τόσο γρήγορα, όσο άλλοι RNA ιοί, όπως ο HIV ή ο ιός της γρίπης. «Επικρατούν δύο κλώνοι. Αυτός που έχει επικρατήσει από τους δύο, μεταδίδεται πιο εύκολα από τον προηγούμενο και προχθές ανακοινώθηκε ότι ένα καινούργιο παρακλάδι του ιού, που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία, έχει διασπορά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν έχει πιο ισχυρή λοιμογόνα δύναμη. «Ο ιός αλλάζει, προσαρμόζεται. Μπορεί να εξαφανιστεί με τις αλλαγές που υφίσταται το γενετικό του υλικό, μπορεί όμως και να ενισχυθεί».
Ο κ. Δαΐκος τόνισε επίσης, ότι πρέπει να ελπίζουμε στα εμβόλια, καθώς αρκετά βρίσκονται σε τελική φάση. «Θα πορευτούμε με τα μέτρα και με τα μέσα και αυτό τον χειμώνα. Το εμβόλιο σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμο για τις ευπαθείς ομάδες. Για να πούμε ότι έχουμε ανοσολογική προστασία όλου του πληθυσμού, πρέπει να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60%. Τον επόμενο χειμώνα σίγουρα θα είμαστε πιο θωρακισμένοι». «Έχουμε μαραθώνιο», είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνονται στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θετικών τεστ, ο αριθμός των διασωληνωμένων, των νοσηλευόμενων, οι θάνατοι από τον ιό, αλλά και ο ρυθμός αύξησης.
Ο κ. Δαΐκος έστειλε και το μήνυμά του τόσο στους αρνητές της μάσκας, αλλά και σε όσους νέους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ο ιός κυκλοφορεί. Άνθρωποι διασωληνώνονται και πεθαίνουν. Ας κάνουν μία βόλτα στα νοσοκομεία, να δουν τι συμβαίνει. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Ακόμη και ένας νέος μπορεί να διασωληνωθεί, δεν είναι άτρωτος. Επιπλέον μπορεί να τον μεταδώσει σε έναν δικό του άνθρωπο, μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό να έχει πολύ άσχημες συνέπειες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το