Τοπικά

«Θα δω το θέμα με τους επιτελείς μου» … η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα, μετά την ομιλία του στο ξενοδοχείο “Valis” στην Αγριά, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών προκειμένου να του μεταφέρουν τις θέσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών.
Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμμετείχαν τέσσερα μέλη της Επιτροπής ενώ περίπου 30 μέλη της βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο με πανό και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό.
“Έγινε μια προσπάθεια να συναντηθούμε με τον κ. Μητσοτάκη πριν από 3 ημέρες. Στην αρχή φαινόταν αδύνατο και εμείς καλέσαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα. Μας πήραν όμως σήμερα τηλέφωνο από το επιτελείο του και μας είπαν ότι ο πρόεδρος θα μας δεχθεί” ανέφερε σε δηλώσεις του στην e-thessalia.gr το μέλος της Επιτροπής Στέλιος Λημνιός.
“Είναι ένας ηγέτης κόμματος, και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν απέφυγε να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους ενός δυνατού κινήματος που η δραστηριότητά του έχει περάσει τα όρια της πόλης μας” είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λημνιός σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε περισσότερο από 15 λεπτά για να συζητήσει με τα μέλη της Επιτροπής και συνέχισε:
Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Ήταν ένας διάλογος όπου του εκθέσαμε τα στοιχεία της μελέτης θνησιμότητας, τα προβλήματα που δημιουργεί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ μέσα στην πόλη και του είπαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως πρέπει να ανακληθεί η άδεια να καίει σκουπίδια.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως είναι τόσο προχωρημένη η θνησιμότητα στον Βόλο και ιδιαίτερα στους παιδικούς καρκίνους όταν του αναφέραμε τα στοιχεία από την Φλόγα. Υποσχέθηκε ότι θα ξαναδεί το θέμα με τους επιτελείς του, την επιτροπή περιβάλλοντος του κόμματος του, με δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου με τους οποίους συνεργάζεται και θα έρθει σε επαφή με την Επιτροπή ξανά για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις αν χρειαστεί.”

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου συναντήθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου με τον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη μας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Δ. Κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να του ζητήσουν να εκφράσει την ξεκάθαρη θέση του κόμματός του για την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ-Lafarge και να του εκφράσουν την έντονη αντίθεση της βολιώτικης κοινωνίας στην καύση σκουπιδιών. Γνωρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο παρελθόν υπέρμαχος της καύσης και ως πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωνε ότι αυτή «είναι μια δοκιμασμένη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην Ελλάδα για τεχνικούς λόγους, δυστυχώς», τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να πληροφορηθούν τη θέση του σήμερα για τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, την αναγκαιότητα εφαρμογής της, την αποτελεσματικότητά της, καθώς και την ασφάλεια ή μη με την οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Και του έθεσαν έντονα το θέμα της δημόσιας υγείας, ρωτώντας τον αν είναι ενήμερος για τις συνέπειες της καύσης στην υγεία των κατοίκων και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι οι αδειοδοτήσεις για καύση σκουπιδιών ξεκίνησαν να δίνονται στην ΑΓΕΤ επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (2015), ότι ο βουλευτής της ΝΔ στη Μαγνησία Χ. Μπουκώρος σε ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής προέβηκε σε ύβρεις για τα μέλη της και δεν ενημέρωσε δημοσίως την τοπική κοινωνία και τους πολίτες που τον εξέλεξαν ως βουλευτή για τη θέση του ως προς την καύση απορριμμάτων, ότι γνωστά κομματικά στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Βαΐτσης (συνδικαλιστής στην ΑΓΕΤ και υποψήφιος με την κα Καπούλα στο Δήμο) τάσσονται υπέρ της καύσης σκουπιδιών, ότι η υποψήφια με τη ΝΔ για το Δήμο Βόλου κα Καπούλα τάσσεται κατά του εργοστασίου SRF, αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί για την καύση από την ΑΓΕΤ, ότι η Περιφέρεια που πολιτικά ελέγχεται από την ΝΔ κωλυσιεργεί σε ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Ο δε Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επιδεικνύει ιδιαίτερη βραδύτητα σε σχετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτική του ευθύνη για το θέμα, για καιρό μάλιστα προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία του Βόλου ότι η οσμή που την κατακλύζει δεν είναι επικίνδυνη.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος της καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει με τους επιστημονικούς συμβούλους του το θέμα της καύσης από τσιμεντοβιομηχανίες. Ιδιαίτερα ανησυχητικές του φάνηκαν οι αναφορές των μελών της επιτροπής τόσο στη μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βόλο και κατέδειξε ότι η θνησιμότητα από καρκίνο και παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι έως και 400% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και στην ανακοίνωση του συλλόγου της Φλόγας ότι ο παιδικός καρκίνος είναι 4 φορές πιο αυξημένος στο Βόλο. «Ο Βόλος δεν αντέχει άλλη ρύπανση, δεν αντέχει άλλο θάνατο», του επισήμαναν.

“Οι πολίτες του Βόλου έχουν εκφραστεί δυναμικά κατά της καύσης απορριμμάτων με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο περίπου 10.000 ανθρώπων στις 5 Μαϊου του 2018 και ετοιμάζονται για δεύτερο στις 16 Μαρτίου του 2019, αποφασισμένοι να περάσουν το μήνυμά τους ότι θέλουν να σταματήσει η καύση απορριμμάτων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!” Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει να αναδεικνύει το πρόβλημα καλώντας όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς φορείς να πάρουν θέση: μαζί με το λαό του Βόλου ή απέναντί του!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το